invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

ZorgAccent: belevingsbewust inrichten van een verpleeghuis

Gepubliceerd op:

Bij het oprichten van Het Stadskwartier, een nieuwe locatie van In voor zorg-deelnemer ZorgAcent in Rijssen, staan het bieden van belevingsgerichte zorg en het werken in zelfsturende teams centraal. Dit vindt zijn neerslag niet alleen in een nieuwe visie op zorgverlening, maar ook in de locatiekeuze (in het stadscentrum), het gebouw en de inrichting ervan. Medewerkers hebben hierin een actieve rol.

Medewerkers toonaangevend bij het inrichten Het Stadskwartier

Medewerkers worden actief betrokken bij het inrichten van de nieuwe woonruimte voor mensen met dementie. Zij moeten hier straks gaan werken, en zij weten het beste wat belangrijk is voor de toekomstige bewoners. Vooral moet de omgeving zo worden ingericht dat het aansluit aan de belevingswereld van de bewoners. Dit is dan ook het uitgangspunt bij het inrichten van de toekomstige woon- en werkruimte.
Een medewerkster laat een concreet voorbeeld zien. In de badkamers van cliënten zijn verschillende kleuren tegels gebruikt om visueel duidelijk te maken waar de douche zich bevindt, waar de wc en waar de wastafel. Dit maakt het voor demente bewoners veel makkelijker om zich te oriënteren.

In de woonruimte wordt er vooral op gelet dat het sfeervol en warm is, zodat je een huiselijke sfeer creëert ‘net als thuis’. Medewerkers mogen zelf uitkiezen wat zij voor henzelf en voor de bewoners willen. 

Ouderwetse meubels, maar ook grote plaatjes en foto’s ‘van toen’ bijvoorbeeld zijn ook gebruikt op een andere locatie van ZorgAccent. Het idee hierachter is hetzelfde: laat je leiden door de belevingswereld van de bewoners. Dit gaat niet ten koste van de functionaliteit, want als je hierover van begin af aan goed nadenkt, dan kun je beide dingen goed met elkaar overeen laten komen.

Video

Bekijk de video over belevingsbewust inrichten van Het Stadskwartier van ZorgAccent (externe link)  

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg