invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

‘De wondere wereld van dementie’ als nieuwe visie bij ZorgAccent

Gepubliceerd op:

Mensen met dementie hebben een eigen waarneming van de wereld om hen. Bij het bieden van goede en passende zorg aan deze groep mensen moet je hiermee rekening houden. ZorgAccent heeft daarom gekozen voor een nieuwe zorgvisie die ‘de wondere wereld van dementie’ centraal stelt. Zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van de cliënt, dat is het doel. Deze visie vormt niet alleen het vertrekpunt voor zorgverlening, maar hij wordt consequent toegepast op diverse details in de zorg voor mensen met dementie.

De wereld van dementie als uitgangspunt

Marielle Moret, teammanager Verpleeghuis Kronnenzommer (cluster PG, Hellendoorn), vertelt hoe ZorgAccent het verlenen van zorg aan mensen met dementie aanpast aan de doelgroep. De nieuwe zorgvisie, waarin ‘de wondere wereld van dementie’ centraal staat, bepaalt de manier van zorgverlening en de omgang met de cliënten.

In de praktijk heeft het consequente toepassen van deze visie invloed op diverse aspecten van de zorgverlening. Marielle Moret noemt hiervan een aantal voorbeelden en legt uit, hoe en waarom het bieden van zorg afwijkt van traditionele zorgverlening.

Een voorbeeld is het aanpassen van de fysieke omgeving aan de belevingswereld van de bewoner. Dit betekent dat je terug moet naar de plaatjes van vroeger. Geen moderne witte tegels en handdoeken bijvoorbeeld, maar een stukje zeep en een blauwgeblokt handdoek als de bewoner dit gewend is van vroeger. Want de wens van de cliënt is leidend. En als dit botst met bestaande regels over bijvoorbeeld hygiëne? Marielle Moret: ‘Ik ben liever op zoek naar “Hoe gaan we dat dan oplossen?”, dan dat ik een oplossing geef dat maakt dat de bewoners zich zelf niet meer kunnen zijn.’

Een ander voorbeeld is het werken in activiteitenblokken. Tijdsbesef is er niet meer bij mensen met dementie, daarom deelt Verpleeghuis Kronnenzommer de dag in in activiteitenblokken. In elk blok besteden bewoners en medewerkers hun aandacht uitsluitend aan die ene activiteit. Hierdoor wordt het dagritme niet bepaald door een tijdsschema dat je aan mensen opleg maar past de zorg zich aan aan de belevingswereld van de cliënten.

Ook is er bewust ruimte voor initiatieven vanuit teams en medewerkers om dingen uit te proberen in de omgang met de bewoners. En van deze ruimte maken zij gebruik, aldus Marielle Moret. Met de visie van ‘De wondere wereld van dementie’ heeft de organisatie de medewerkers iets in handen gegeven waar zij zelf mee verder kunnen. Ze komen er samen beter uit.

Video

Bekijk de video over de zorgvisie ‘De wondere wereld van dementie’ bij ZorgAccent (externe link)  

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg