invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Video 3-luik Attent: telezorg in de thuiszorg, revalidatiezorg en nachtzorg

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Attent Zorg en Behandeling deed in het kader van hun In voor zorg-traject ervaring op met telezorg in 3 disciplines: beeldbellen in de thuiszorg, het gebruik van apps in de revalidatiezorg en beeld, geluid en sensoren in de nachtzorg. De inzet van telezorg versterkt de eigen regie van de cliënt en maakt de zorg efficiënter.

Telezorg in de thuiszorg

Voor cliënten die zorg aan huis krijgen biedt telezorg een hele fijne toevoeging. Waar medewerkers voorheen bijvoorbeeld 1 keer per week bij cliënten thuis kwamen, zijn er nu vaker kortere contactmomenten mogelijk. De wetenschap bij cliënten dat ze maar op 1 knop hoeven te drukken om in contact te komen met een medewerker van Attent, brengt al een heleboel rust voor hen. Ook bij bijvoorbeeld de inname van medicatie krijgen cliënten een oproep en hulp via het beeldscherm, daardoor hoeft er niet meer dagelijks een medewerker bij cliënten over de vloer te komen.

Telezorg in de revalidatiezorg

Voor bijvoorbeeld cliënten met Parkinson en hun mantelzorgers wordt de Parkinson app ingezet. De app biedt onder andere voor alle dagelijkse handelingen aanwijzingen om deze zo goed mogelijk uit te voeren. Bijvoorbeeld het 'opstaan' wordt stap voor stap in de app uitgelegd om te voorkomen dat een cliënt valt. Ook voor de mantelzorger versterkt dit het bewustzijn en helpt de app in de omgang met en hulp bij het revalideren.

Telezorg in de nachtzorg

In de nachtzorg heeft de invoering van telezorg ingrijpende veranderingen in de werkwijze van medewerkers meegebracht. Zo lopen zij geen controles meer. Een zorgcentrale bewaakt op afstand via beeld, geluid en de sensoren of een bewoner wakker is en hulp nodig heeft. Er wordt dan contact gelegd met een medewerker op de afdeling die vervolgens polshoogte neemt op de kamer van de cliënt.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg