invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorggroep De Vechtstreek: De kracht van kleine gemeenschappen en locaties

Gepubliceerd op:

Tijdens de werkconferentie In voor zorg! Naar een waardevolle toekomst van 24 juni 2013 vertelden Jan van Lindenberg (facilitair manager) en Marja van Berkel (In voor zorg-coach) over het In voor zorg-traject van Zorggroep de Vechtstreek.

Goede zorg en service aan de cliënt, tevreden medewerkers, mooie locaties en gezonde financiën: het zijn geen aanleidingen voor een In voor zorg-traject. Toch was er 1 duidelijk verbeterpunt waaraan Zorggroep De Vechtstreek wilde werken. Het vertalen van beleidsplannen tot in de haarvaten van de organisatie bleef meestal halverwege steken. Met andere woorden: Zorggroep De Vechtstreek wilde zijn implementatiekracht verbeteren, vooruitlopend ook op alle ontwikkelingen in de ouderenzorg. Om de organisatie in de volle breedte mee te nemen begeleidde de In voor zorg-coach 3 projecten bij 3 heel verschillende diensten:

  • Vergroten van kennis en vaardigheden van medewerkers somatiek op het domein mentaal welbevinden
  • Professionalisering en uitbreiding van de thuiszorg
  • Ontwikkelen van een gastvrijheidsconcept voor locatie Overdorp in Kockengen

Inmiddels is het aantal uren thuiszorg verdubbeld. De medewerkers somatiek kunnen beter inschatten wat een cliënt nodig heeft om een goede dag te hebben en leren hierover te rapporteren. En locatie Overdorp werkt met succes aan een nieuw imago, bijvoorbeeld met aanbod voor verschillende doelgroepen. Minstens zo belangrijk zijn de lessen die de organisatie over implementeren heeft geleerd. Voortaan neemt Zorggroep De Vechtstreek de betrokken medewerkers vroeg in het proces mee, toont het management een open houding en werkt de organisatie volgens een gestructureerd plan van aanpak. Ze laten zich niet uit het veld slaan door tegenslagen en vieren de successen. Implementeren kun je leren!

Verslag door Ingrid Brons

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg