invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Verslag sessie: Zorg dichtbij huis door wijknetwerken

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Tijdens het In voor zorg-symposium 'Zorg vormgeven in de wijk', verzorgden Coöperatie VGZ en gemeente Den Bosch de presentatie: Zorg dichtbij huis door wijknetwerken. De sprekers waren: Anke Bielderman, beleidscoördinator (Coöperatie VGZ), Hugo ter Steege, projectleider sociaal DNA (gemeente Den Bosch)

Coöperatie VGZ wil zorg dichtbij huis organiseren. Hiervoor moeten verschillende organisaties de handen ineenslaan: van zorgvragers tot -aanbieders, van woningbouworganisaties tot gemeenten en zorgverzekeraars. Via pilots maakten diverse gemeenten al kennis met wijknetwerken waar het zorgnetwerk én het sociale netwerk van de zorgvrager samenkomen. De resultaten en ervaringen zijn veelbelovend.

De gemeente krijgt veel op haar bordje op het gebied van zorg en welzijn en moet meer doen met minder middelen. Dat betekent dat professionals vaker moeten overgaan van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Door het zorgnetwerk en het sociale netwerk te koppelen voorkom je dat mensen overmatig een beroep doen op zorgverleners voor zaken die binnen het sociale netwerk opgelost kunnen worden.

Wijkteam

VGZ is met 25 gemeenten gaan experimenteren met het samenstellen van wijknetwerken. In elke gemeente gebeurt dat op een eigen unieke manier. In Den Bosch is onder leiding van een gemeentelijke teammanager een wijkteam samengesteld waarvoor 9 mensen fulltime gedetacheerd zijn vanuit de moederorganisatie. Deze mensen werden geselecteerd op de competenties lef, creativiteit en passie. Het wijkteam heeft de functie van ‘sociale huisarts’ om de huisarts te ontlasten. Het overgrote deel van de huishoudens heeft geen zorg nodig, maar ook zij worden betrokken bij de wijkteams, want zij zijn onderdeel van de oplossing van de problemen van de minderheid.

Verslag door Vera Hendrikse 

Meer weten over het In voor zorg-symposium 'Zorg vormgeven in de wijk'

Meer weten over bijeenkomsten van In voor zorg!?

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg