invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Pameijer: empowerment en verbinding met de wijk

Gepubliceerd op:

Pameijer ondersteunt mensen bij het versterken van hun eigen kracht en het omgaan met belemmeringen. Empowerment van mensen en sociale inclusie organiseren zijn een onlosmakelijk onderdeel van de werkwijze van Pameijer. Met de transities in het sociale domein is deze visie actueler dan ooit. Een verslag van de sessie van Pameijer tijdens de werkconferentie van 24 juni 2013.

Projecten

Ingeborg Wegter, Manager & product ontwikkelaar; Jeroen Spaargaren, Kwartiermaker;
Tjade Rouw, trainee bij Howie The Harp en Natalie Bunschoten, manager Marketing, innovatie en vraag gaven op inspirerende wijze uitleg over twee projecten van Pameijer die het meedoen van mensen met een psychische beperking bevorderen en realiseren. Beide projecten, Howie the Harp en Keyring, hebben in het buitenland bewezen effectief te zijn. Pameijer introduceert deze concepten in Nederland. In een uitgave van Pameijer Partners (externe link) wordt een goed overzicht gegeven van de visie van Pameijer op deze  ontwikkelingen.

Howie the Harp

Tjade Rouw vertelde over zijn persoonlijke ervaringen in de psychiatrie. Als Howie the Harp-student is hij in de opleiding tot professionele ervaringswerker. Hij liet op overtuigende wijze zien dat een psychische beperking ook een belangrijke bron van ervaring en kracht voor het herstel van anderen kan betekenen. Ervaringswerkers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het werkelijk cliëntgericht inrichten van zorg en welzijn.

Key-Ring

Ingeborg Wegter, Jeroen Spaargaren en Natalie Bunschoten lichtten de (pro)actieve aanpak van Pameijer toe bij de integratie van zorg en welzijn in het sociale domein. Key-Ring, een steunnetwerk dat in Engeland al 22 jaar wordt toegepast, is een goed voorbeeld van een aanpak waarbij de mogelijkheden van cliënten tot participatie centraal staan. Het basisidee van Key-Ring is dat 10 mensen met een beperking zelfstandig in de wijk wonen, samen een netwerkje vormen, en ondersteund worden door vrijwilligers uit de buurt. Die dan op hun beurt uiteraard weer een beroep kunnen doen op professionals.

Uitgangspunt is dat deelnemers elkaar helpen vanuit hun eigen mogelijkheden . De één kan koken, de ander kan personen ondersteunen met hun financiële administratie, de derde kan met de hond wandelen.

Mochten er problemen optreden die onderling niet op te lossen zijn, kan de ondersteuning van professionals van Pameijer worden in geroepen. Pameijer biedt via Mijn Pameijer Connect ook digitale ondersteuning aan cliënten en deelnemers aan Key-Ring. In Rotterdam start een pilot met 4 Key-Ring groepen.

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg