invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Levensloopbestendig wonen: ‘de techniek komt vanzelf wel’

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

'Begrijp waarom je dingen doet. Dan komt de techniek vanzelf wel'. De aanwezigen in Woerden knikken instemmend. Zij waren te gast bij Technologie Thuis NU! 'Domotica heeft talloze mogelijkheden in de zorg. Dat hebben we met elkaar vandaag gezien', zo sluit wethouder De Vries van Gemeente Zeewolde af.

Samen met ruim veertig betrokkenen bij zorg en maatschappelijke ondersteuning in Zeewolde kwam de wethouder van Economische zaken, Onderwijs, Sociale zaken en Zorg naar de modelwoningen van Technologie Thuis NU! Hier ervoeren zij hoe met simpele aanpassingen een bewoner veel langer thuis kan blijven wonen.

Intelligent en levensloopbestendig

Jasper Coppes van Leertouwer b.v. leidt een groep rond in één van de woningen. 'We staan hier in een intelligent huis. Alles is slim met elkaar verbonden.' Het begint te schemeren in huis als hij de tv en stofzuiger aanzet. Terwijl hij stofzuigt, struikelt hij en weet nog net de knop van de alarmering in te drukken. Direct is het stil in huis, brandt de verlichting volop, ontgrendelt de deur en is er verbinding met een zuster. 'Ongelofelijk', 'Dit is echt mooi zeg', zo klinken links en rechts de reacties. Coppes legt uit: 'Met één druk op de knop weet het huis precies wat er moet gebeuren. Dit is allemaal techniek die gewoon nu direct toe te passen is.'

Ook in de drie andere modelwoningen zijn aanpassingen gedaan. Allemaal gericht op hoe een woning levensloopbestendig gemaakt kan worden. Met die reden is ook meneer Hogervorst naar Woerden gekomen. Als makelaar wil hij weten hoe het zit. 'Ik krijg steeds vaker vragen over hoe woningen functioneler en makkelijker aanpasbaar kunnen worden. Vandaag zie ik in praktijk een aantal heel eenvoudige dingen die ik direct kan adviseren.'

Nieuwe inzichten

Aan een tafel praten vijf dames van de Vrouwen Advies Commissie na over de middag. 'Leuk om te zien hè, in de praktijk zie je toch weer heel andere dingen.' Eén van hen vult aan: 'Je ziet simpele technische oplossingen waar je niet zo snel bij stil staat. Dit geeft echt weer nieuwe inzichten!' Maarten van der Boon van Leertouwer heeft hier een sprekend voorbeeld bij: 'We vinden het normaal dat we onze auto op afstand van het slot doen. Maar vervolgens staan we wel altijd bij de voordeur met een sleutel te prutsen…' Onbegrijpelijk, zo concludeert de zaal.

Aan de slag

Wethouder Hendrik de Vries sluit de bijeenkomst af. 'Het levensloop bestendig maken van woningen zit ‘m in simpele dingen. Neem nu een stopcontact tegen het plafond, achter het gordijn. Het is, als je ooit een gordijn met een motortje wilt, wel zo handig om daarvoor alvast 230V te hebben. Zo’n dag als vandaag is erg leuk. Mensen, die allemaal iets met zorg hebben, snuiven hier nieuwe kennis op. Hier zit een stel tevreden Zeewoldenaren!' Applaus volgt. Met nieuwe inzichten en mooie ervaringen reist het gezelschap terug naar de Flevopolder. Daar wacht de realiteit. Aan de slag met woningaanpassingen. Invulling geven aan ‘het nieuwe oud’.

Meer weten 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg