invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Keynote Daan Dohmen: Koude ICT voor warme zorg

Gepubliceerd op:

Daan Dohmen (FocusCura) verzorgde tijdens het eindcongres van In voor zorg! op 19 april 2017 een keynote over het implementeren van technologie in de zorg. 'Het gaat niet om de technologie, maar wat je ermee doet.'

Bevlogen sluit Daan Dohmen van FocusCura het eindcongres van In voor zorg! af. Zijn bedrijf helpt ruim 150 zorginstellingen bij het implementeren van technologie, technologie om de zorg beter te maken. “In 2030 heeft iedereen de keuze om zo lang mogelijk thuis te wonen, dankzij blended homecare”, stelt Dohmen. Hij noemt tal van voordelen van deze gemengde zorgvorm voor cliënten, mantelzorgers en zorgverleners. “Dankzij beeldbellen bijvoorbeeld kunnen bepaalde routinehandelingen door de cliënt zelf worden uitgevoerd terwijl de eigen wijkverpleegkundige hem op afstand begeleidt. Als zij dan langskomt, komt ze meer toe aan de menselijke zorgtaken. Het is niet óf-óf, het is én-én.”

Beeldbellen 

Bij beeldbellen gaat het grotendeels om geplande zorg: medicatie innemen, insuline spuiten etc. Momenteel zijn er bij partners van FocuCura circa 85.000 beeldbelgesprekken per maand. De gemiddelde leeftijd van de gebruikers is 79 jaar, 90% van hen beveelt het aan, bijna de helft voelt zich veiliger door beeldbellen

Veiliger? Dohmen vertelt over de samenwerking tussen zorgorganisatie Sensire en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem op het punt van COPD-zorg. “Voor deze patiënten is een ziekenhuisbezoek enorm belastend. Zij doen nu twee maal per week thuis zelf bepaalde metingen, dat scheelt veel inspanning. Bij afwijkende waarden neemt het ziekenhuis contact op en bespreekt via een videogesprek de mogelijkheden.” Ook wanneer het aan de kant van de patiënt opeens minder goed gaat, is er direct beeldcontact met de arts of specialistisch verpleegkundige in het ziekenhuis. Die ziet dan op het moment zelf hoe het met de patiënt is en kan hem coachen of naar het ziekenhuis laten komen. De ervaring is dat er zo veel minder bezoeken aan de polikliniek zijn en minder opnames. En intussen voelen patiënten zich veilig: men wordt twee maal per week gecontroleerd en dat geeft rust.

In verbinding

‘Tijdgebrek’ is een veelgehoorde hartenkreet van wijkverpleegkundigen. Daan Dohmen laat één van hen aan het woord in een filmpje: “Ik ben verpleegkundige geworden om iets te kunnen betekenen voor anderen. Maar er is simpelweg te weinig tijd om iedereen de zorg te geven die hij verdient.” Ze laat zien hoe technologische toepassingen ‘langer thuis wonen’ mogelijk maken: digitale woningtoegang, beeldbeloplossingen, zelf bloedwaarden doorgeven – het vergemakkelijkt het werk en bespaart tijd. “In de basis verandert de zorgverlening niet, maar door mobiele ondersteuning op afstand kunnen we nu met elkaar in verbinding zijn. Zo kunnen mensen hun zelfstandigheid behouden.”

Dohmen laat zijn licht over de toekomst schijnen en onderscheidt diverse trends en ontwikkelingen, van kunstmatige intelligentie en slimme horloges tot doe-het-zelf DNA-profilering en robotisering. Zo komt hij op Zora, de zorgrobot. “Daar kon ik me niets bij voorstellen, een robot in de zorg. Totdat mijn moeder me erop wees dat mijn dochter met een pop speelde. Die pak je toch ook niet af? Dat zette me aan het denken. Kennelijk kunnen mensen een band opbouwen met Zora.” Hij bewijst het met een filmpje waarin een mevrouw op leeftijd een aandoenlijk gesprekje voert met haar Zora: “Ze moeten je gewoon leren kennen. Je bent veel meer dan een pop of een ding.”

Waarom ben je de zorg ingegaan?

Sensortechniek is al veel meer ingeburgerd. Dohmen vertelt hoe de huidige slimme sensoren in staat zijn iemands leefpatroon aan te leren. “Je kunt kiezen wat je ermee doet. Mantelzorgers informeren bijvoorbeeld. Of alarm slaan. Of het patroon analyseren om betere zorg te realiseren. Zo vertoonde een Amsterdamse mevrouw onbegrepen gedrag, ze leek oververmoeid. Wat bleek? Elke avond om half tien bracht de zorg haar keurig naar bed. Via de slimme sensoren begreep men naderhand dat ze er steevast een uur later weer uit ging en vervolgens de hele nacht door haar huis doolde. Geen wonder dat ze doodmoe was!”

De afgelopen jaren heeft Dohmen het nodige geleerd over het invoeren van nieuwe zorgtechnologie. “Ik weet dat je je er niet door moet laten verblinden, je moet je niet laten meeslepen. Pas ook op dat je niet te snel wilt, blijf héél dicht bij je eigen visie en kernwaarden – waarom ben je in de menselijke, warme zorg gegaan? Het gaat niet om de technologie, maar om een nieuwe zorgdienst - inclusief technologie. En: begin klein, ieniemienie klein. Start small and learn!

Verslag door Linda van Ingen

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg