invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Congres Groningse ketenaanpak jeugdzorg inspireert

Gepubliceerd op:

‘Gewoon meedoen’ was de naam van het congres over de Groningse ketenaanpak Jeugdzorg. De aanpak betreft jongeren met een zeer complexe problematiek die zodanig in de problemen zijn geraakt dat dit vaak leidt tot een indicatie voor besloten behandeling met een rechterlijke machtiging. Voorheen maakte het gebrek aan aansluitende zorg dat deze jongeren tussen wal en schip vielen.
 
Bureau Jeugdzorg, Het Poortje en Elker (Groningen) ontwikkelden het afgelopen jaar in het kader van een In voor zorg!-traject een aanpak die resultaten oplevert. In de aanpak wordt één plan gemaakt gericht op de eigen kracht en de inbreng van de jongere en zijn of haar ouders. De gezamenlijke verantwoordelijkheid om de deelname van jongeren aan de maatschappij tot een succes te maken stond centraal tijdens de bijeenkomst – waaraan ook jongeren meededen. ‘Jongeren aan het woord over jeugdzorg. Niet praten óver maar praten mét!’

Na de inspirerende inleiding door Ritzo ten Cate (‘Gewooneenkopkoffie’) en een film over een jongere die terug- en vooruitblikt waren er workshoprondes waar ook jongeren aan meededen. Dilemma’s over de veranderingen in de samenwerking werden besproken. Na de workshops keek men kort terug op de dag. De catering daarbij werd verzorgd door jongeren van Portalis, onderdeel van de zorgorganisatie.

Meer weten

Naar aanleiding van de bijeenkomst is een congresbrochure gepubliceerd.

 

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg