invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Technologie-weerstand kennen én wegnemen bij thuiswonende ouderen

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Natuurlijk, nieuwe technologie kan ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, maar dan moet men het wél willen gebruiken. Een gespreksleidraad en een serie praktijkfilmpjes helpen zorgprofessionals, mantelzorgers en naasten om inzicht te krijgen in eventuele weerstanden – en geven suggesties om deze weg te nemen.

Onderzoek Fontys

Zelfstandig thuis wonen is de wens van veel ouderen. De helft van alle 75-plussers ervaart echter beperkingen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen als douchen, maaltijden bereiden en traplopen. Tegenwoordig wordt er veel verwacht van technologie als hulpmiddel om ouderen te ondersteunen thuis. Maar wat zorgt er nu voor dat een ouder iemand technologie wil en kan gebruiken? Sebastiaan Peek, docent en onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool en Tilburg University deed onderzoek naar de acceptatie van technologie door zelfstandig wonende ouderen. Welke factoren zijn van invloed op het technologiegebruik van thuiswonende ouderen?

Lesmaterialen en leidraad

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in lesmaterialen voor onderwijs, voor bijscholing van professionals én voor mantelzorgers en naasten. 15 Filmpjes met leskaarten en een docentenhandleiding en een gespreksleidraad geven hen houvast bij het ondersteunen van ouderen bij het gebruik van nieuwe technologie 

Het promotieonderzoek van Sebastiaan Peek is uitgevoerd binnen het Fontys lectoraat Health, Innovations & Technology, in opdracht van het consortium  ‘Langer thuis, wat haal je in huis’. In voor zorg-deelnemers Savant Zorg , Zorgboog en LEVgroep maken deel uit van consortium.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg