invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zelfreflectietool

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Deze tool is ontwikkeld door In voor zorg-deelnemer Opella en wordt gebruikt als interventie bij groepen die vooral gedreven zijn om harmonie te creëren en zich primair richten op het in stand houden van de onderlinge relatie. En daarnaast beschikken over weinig (zelf) reflectie en zelfkritiek.

In de dagelijkse praktijk deed de situatie zich voor, dat medewerkers van een afdeling beschikten over een sober niveau van reflectie en zelfkritiek. Tevens werd er in de teams nauwelijks feedback gegeven omdat er vrees was, dat daardoor de onderlinge harmonie zou worden verstoord. Er werd dus om de hete brij heen gedraaid en zaken werden met de mantel der liefde afgedekt.

Doel Zelfreflectietool

Het trainingsprogramma ondersteunt medewerkers in het versterken van effectief gedrag gericht op het bevorderen van het welbevinden van bewoners.

Hoe werkt het?

De interventie maakte binnen Opella deel uit van een trainingsprogramma van 3 dagen. De interventie kan ook toegepast worden zonder een dergelijk trainingsprogramma. Het trainingsprogramma stond volledig in het teken van het gedrag van medewerkers, en het bevorderen van het welbevinden van bewoners.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg