invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Waardestroomanalyse

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

De Lean methode Waardestroomanalyse (WSA), wordt ook wel value stream mapping (VSM) genoemd. Het is een analyse methode om een proces te verbeteren en slimmer en slanker te maken. Samen met je team, of samen met de betrokkenen van andere afdelingen, kijk je naar alle stappen in het huidige proces. Zo herken je verspillingen, maak je ze zichtbaar en kan je deze vervolgens verwijderen.

De waardestroomanalyse helpt je om op een slimme en relatief simpele manier een proces in je organisatie of op je afdeling visueel te maken. Bijvoorbeeld bij het aanbieden van een dienst of een product aan de cliënt. Bijvoorbeeld aan logistieke processen zoals het verhuizen van een cliënt naar een andere afdeling. Samen met de betrokken medewerkers en afdeling(en) breng je het hele proces in kaart en de activiteiten die daarbij nodig zijn. Welke stappen doen we nu? Waarom doen we dat? Voegt dit werkelijk waarde toe voor de cliënt? Kan het met minder stappen?

Gedeelde beelden, draagvlak en betrokkenheid

Door gezamenlijk naar alle stappen te kijken die nu gebeuren, zie je en begrijp je beter welke verspillingen er in het proces zitten. Met verspillingen bedoelen we bijvoorbeeld overbodige stappen moeten doen, onnodige verwerkings- of wachttijd, het herstellen van werk omdat er geen (duidelijke) afspraken gemaakt zijn.

Het samen doen leidt tot gedeelde beelden, draagvlak en betrokkenheid van de medewerkers. Maar ook teamoverschrijdende problemen worden blootgelegd. Een cliënt die naar de fysiotherapeut moet heeft immers met verschillende afdelingen te maken.

Voorbeeld: Brabantzorg

Bij Brabantzorg is het uitgangspunt dat de klant centraal staat. Verspilling aan zaken die geen waarde toevoegen voor de klant moeten daarom zoveel mogelijk uitgebannen worden. In hun verandertraject met In voor zorg! zette Brabantzorg de Waardestroomanalyse in om de stappen in beeld te brengen die nodig zijn om een dienst of product aan te bieden, verbeteringen te realiseren, prioriteiten te stellen en efficiënter en effectiever te werken.  

Download de Waardestroomanalyse uit de gereedschapskist Lean van BrabantZorg (pdf)

Toolkit Lean

Meer weten

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg