invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Vakmanschap op de kaart

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Ruimte voor vakmanschap betekent meer ruimte voor de professional om het werk met cliënten goed te kunnen doen. Voor de meesten echter betekent het een behoorlijke omslag in denken en doen. Want vrijheid is niet hetzelfde als vrijblijvendheid. Als professional blijf je verantwoordelijk voor je keuzes en moet je deze, indien nodig, kunnen uitleggen. Het is belangrijk om hier in het team samen over te praten. Want vakmanschap is zeer persoonsgebonden dus eenieder geeft hier een andere invulling aan. Dat is op zich prima, maar het is wel goed deze beelden met elkaar te delen en afspraken te maken over hoe teams willen samenwerken en waar grenzen liggen.

Vragenset

Bureau HHM heeft voor De Binnenvest een inspirerende vragenset ‘Vakmanschap op de kaart’ ontwikkeld. Deze set bevat 102 prikkelende vragen die teamleden uitnodigen om zich uit te spreken over verschillende aspecten van vakmanschap en ze te koppelen aan persoonlijke ervaringen om zo tot een sterk team te komen. Teamleden leren elkaar (nog beter) kennen en op een laagdrempelige wijze feedback geven.

De vragen zijn ingedeeld in 6 categorieën:

  • Cliënt & professional
  • Professional & teamleider
  • Professional & organisatie
  • Praktijk & leren
  • Samenwerken
  • Net als thuis

De vragenset biedt verschillende speelmogelijkheden. Het kan gespeeld worden in 1 sessie van 45-60 min, waarbij maximaal 15 teamleden om de beurt een kaart trekken en de vraag op de kaart beantwoorden. Ook zijn deze kaarten erg geschikt om een werkoverleg mee te beginnen of als onderdeel van een teambuildingsdag.

Praktijkervaring

Uit de praktijkervaring van De Binnenvest blijkt dat teamleden positief verrast zijn. Met name omdat ze geprikkeld worden om na te denken over hun eigen rol als professional in een veranderende omgeving, elkaar beter leren kennen en leren van elkaars ervaringen.

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg