invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Toolkit Lean

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Het toepassen van de Leanfilosofie is voornamelijk een ontwikkelweg van de organisatie, de afdeling, het team. Daarnaast is het ook ook een leerweg en een doorlopende zoektocht. De tools in deze toolkit Lean zijn gebruikt en verder ontwikkeld in een aantal In voor zorg-trajecten en uitstekend te gebruiken in andere zorgorganisaties. Volgens goed Lean gebruik moeten ideeën en instrumenten echter altijd worden aangepast aan de situatie waarin ze worden toegepast. Deze tools dienen dan ook als voorbeeld en ter inspiratie.

Hoe start ik lean met mijn team?

Een van de terugkerende vragen van managers en teamleiders is: hoe neem ik nou mijn team mee als we starten met lean? Uit de  In voor zorg-trajecten die aan de slag zijn gegaan met lean komen de volgende tips:

Tip 1

Start zo praktische mogelijk, en begin met de  5S methode: het organiseren van de werkplek. Medewerkers zien snel resultaat en leren zo de basis  van de leanfilosofie te begrijpen in relatie tot de organisatie. Ook medewerkers laten fotograferen of filmen van wat zij zien aan verspilling, dat vervolgens te bespreken om te kijken wat en te laten nadenken hoe er verbetert kan worden,  is een mooie aftrap.

Tip 2

Ga na de 5S-methode aan de slag met de waardestroomanalyse. Dat zorgt er voor dat medewerkers het werk in de zorgorganisatie steeds beter begrijpt in termen die voor de cliënt belangrijk zijn.

In de toolkit vindt u naast deze 2 methodes nog andere leaninstrumenten.

Inhoud toolkit

De toolomschrijvingen zijn voorzien van praktijkvoorbeelden en relevante verwijzingen naar meer informatie en achtergronden. In deze toolkit vindt u de volgende tools:

 • 5S-methode: werkplekorganisatie
  5S is een methode die gebruikt wordt om de werkplek op een slimme manier te organiseren. Daarnaast helpt het bij continu verbeteren.
 • Waardestroomanalyse
  De Lean methode Waardestroomanalyse is een analyse methode om een proces te verbeteren en slimmer en slanker te maken door te kijken naar alle stappen in het huidige proces.
 • Herontwerp
  Met het Herontwerp van processen, het vervolg op de Waardestroomanalyse, breng je samen met je team de gewenste situatie in beeld en de stappen die daar bij horen.
 • Visgraatdiagram
  Het visgraatdiagram, ook het oorzaak-gevolg-diagram, helpt om gezamenlijk alle factoren van een probleem in kaart te brengen en de daadwerkelijke oorzaak bij de bron aan te pakken.
 • 5 x Waarom?-methode
  De 5 x waarom?-methode  is een analyse methode waarmee je met doorvragen de oorzaak en het gevolg  van een probleem identificeert.
 • Pareto-analyse of de 80/20 regel 
  De Pareto-analyse, of de 80/20 regel, helpt bij  het aanbrengen van focus op  zaken die er werkelijk toe doen.
 • Het Verbeterbord 
  Met behulp van een verbeterbord maak je als team knelpunten én verbetermogelijkheden zichtbaar en ga je ermee aan de slag.
 • De principes van Toyota: 14 leidende principes om lean te organiseren
  Jeffrey Liker heeft de lean manier van werken beschreven. Hij heeft 14 principes uitgewerkt in een boek The Toyota Way.
 • Gemba Walk: dagelijkse wandeling over de werkvloer
  Een Gemba Walk is een managementtool én een managementactiviteit in het kader van continu verbeteren. Een Gemba Walk is een dagelijkse wandeling over de werkvloer door de leidinggevende. 
 • Visueel Management: het onzichtbare zichtbaar maken
  Deze lean managementtool helpt bij het continu verbeteren van processen in uw organisatie. Teamprestaties en werkverdeling worden visueel gemaakt en gedeeld met elkaar. Zo is sneller in te spelen op veranderingen en verspillingen.
In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg