invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Toolkit Laagdrempelige hulpverlening versterkt zelfregie van cliënten

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Steeds meer professionals en organisaties zijn bezig met Welzijn Nieuwe Stijl. Ze werken nauw samen met de kwetsbare mens en zijn of haar netwerk. Daarbij is het versterken van zelfregie en de eigen kracht van hun cliënten van wezenlijk belang.

Als hulpverlener bent u uw eigen gereedschap, met uw eigen visie, houding en gespreksvaardigheden. Maar hoe pakt u regieversterking in de dagelijkse praktijk aan? Het  kennisinstituut en adviesbureau MOVISIE ontwikkelt hiervoor een handige toolkit.

De toolkit bevat instrumenten en hulpmiddelen om in de dagelijkse hulpverleningspraktijk te werken aan het empoweren van uw cliënt. U vindt instrumenten die u als professional zelf kunt gebruiken bij de voorbereiding van het contact met de hulpvrager, maar ook instrumenten die door de hulpvrager zelf gebruikt kunnen worden. Soms zijn beiden van toepassing. De hulpmiddelen zijn persoonsgericht, weinig talig, hebben aandacht voor diversiteit en voor de eigen drijfveren en doelen van de cliënt.

Vijf onderwerpen

De komende tijd zal de toolkit steeds geactualiseerd en uitgebreid worden. De tools zijn verdeeld over de volgende onderwerpen:

  • Zelfregieversterkend werken
  • Zingeving
  • Vraagverheldering
  • Doelen stellen
  • Activering

Meer weten

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg