invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Teamrollen en teamontwikkeling meten met Belbin

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Zorgcentra Zuid-West Drenthe (ZZWD) heeft als organisatie gekozen voor zelfregulerende teams met leidinggevenden. Dat is nu voor de organisatie het beste, zegt Gerard Schoep, bestuurder van ZZWD. Binnen het In voor zorg-traject vormden de teams hun eigen ontwikkelpad richting zelfsturing. Dat deden zij onder andere met de teambarometer en aan de hand van de teamrollen van Belbin.

Belbin

Binnen een team zijn meerdere persoonlijkheden nodig om goed te kunnen functioneren. De Belbintest geeft zicht op de samenstelling van een team en de sterke en zwakke kanten. Aan de hand van deze informatie kun je tot een meer evenwichtige teamsamenstelling komen. Alle medewerkers van ZWWD hebben bij de omslag ook de teamrollentest ingevuld. Ook voor de organisatie gaf dit een goed beeld van waar de medewerkers wat betreft hun rollen ‘staan’. Beide instrumenten zijn hieronder opgenomen.

Zelfregulerende teams en leidinggeven

ZZWD koos voor zelfregulerende teams mét leidinggevenden. Maar de leidinggevenden zitten wel in een andere rol, legt Gerard Schoep, bestuurder van ZZWD uit. ‘Leidinggevenden waren gewend om verantwoordelijkheden over te nemen en beslissingen te nemen. In de nieuwe situatie initiëren en controleren zij, maar laten medewerkers zoveel mogelijk organiseren, beslissingen nemen, roosters maken en dergelijke.’

De organisatie heeft net de sollicitatieprocedure achter de rug. Alle leidinggevenden konden solliciteren op hun nieuwe, baan. Er is immers een ander competentieprofiel en dat betekent niet automatisch dat de mensen van voorheen ook in de nieuwe organisatie de competenties hebben om leiding te kunnen geven aan de zelfregulerende teams.
 
Maximaal 15 medewerkers gaan de teams bezetten. Het indelen van die teams gebeurt volgens bepaalde criteria. Qua doelgroepvoorkeur, contractomvang, ervaring en man/vrouw-verhouding worden de teams zo gevarieerd mogelijk samengesteld. Als de teams eenmaal goed ingedeeld zijn en met elkaar werken, dan wordt dus ook nog met de Belbin-methode gemeten hoe de mensen in het team elkaar aanvullen.
 
De teambarometer wordt door de teamleider en de teamleden (of een afvaardiging uit het team) met elkaar – in dialoog – ingevuld. De teamleider heeft daarvoor een korte training / instructie gevolgd.
De uitkomsten worden in een overzicht gezet, waardoor het team de ontwikkeling ook kan volgen (visueel management). Op basis van de uitkomsten en het gesprek erover gaan de teamleiders met het team aan de slag om te kijken naar welke acties zij in gang willen zetten om zich verder te ontwikkelen.
Binnen ZZWD is steeds ook een gesprek tussen de interne projectleider, de manager en de teamleider om na te gaan op welke manier de teamleider het team goed kan faciliteren. Met elkaar blijven zij de voortgang volgen van alle teams.

Downloads

Meer weten

 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg