invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Storytelling

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Verschillende deelnemers van de Thematranche Welzijn hebben gebruik gemaakt van Storytelling. Bij Storytelling worden aan de hand van de verhalen van betrokkenen bij een aanpak de activiteiten, verandertheorie en effecten (achteraf) gereconstrueerd.

Proces

Het proces van Storytelling verloopt volgens een aantal stappen:

  • Onderzoeksvraag helder krijgen
  • Nadat de onderzoeksvraag helder is, worden mogelijke effecten geïnventariseerd met bijvoorbeeld een Effectenkaart. In gesprekken met uitvoerders en andere betrokkenen worden door hen ervaren effecten opgetekend en wordt gevraagd naar hoe deze effecten tot stand gekomen zijn.
  • Alle informatie wordt vervolgens gebundeld in een verhaal waarin de aanpak en de eindsituatie vaste elementen zijn.
  • Tenslotte wordt het verhaal verteld of gepresenteerd aan de doelgroep en getoetst.

Veranderkundige interventie

Onderzoek met behulp van storytelling wordt vaak gebruikt in het kader van organisateverandering. Daarom wordt storytelling soms ook beschreven als een veranderkundige interventie. In de Thematranche Welzijn is storytelling door organisaties vooral gebruikt om aan de hand van verhalen zowel intern als extern te laten zien wat het (maatschappelijk) rendement is van een aanpak of het werk van sociaal werkers. 

Meer weten 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg