invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Situationeel Leidinggeven

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Zoveel verschillende medewerkers. Maar hoe geef je als manager aan iedereen goed leiding? Deze tool geeft meer informatie over verschillende leiderschapsstijlen en hoe deze zijn te gebruiken. 

Situationeel leidinggeven betekent dat een leidinggevende zijn stijl van leidinggeven aanpast aan de situatie. Per taak en per medewerker is een andere stijl toe te passen. Competenties van medewerkers zijn de leidraad voor het bepalen welke stijl van leidinggeven het beste is.

Sturing en ondersteuning

Het gedrag van een leidinggevende kan onderverdeeld worden in 2 categorieën, namelijk sturing en ondersteuning:

 • Sturing
  In het geval van sturing heeft de leidinggevende invloed op de invulling van de verantwoordelijkheden en plichten van de medewerkers. Het is een éénrichtingscommunicatie - van leidinggevende naar medewerker - waarbij de nadruk ligt op taakgericht gedrag.
 • Ondersteuning
  Bij ondersteuning daarentegen ligt de nadruk op tweerichtingscommunicatie. Een leidinggevende moet in staat zijn te stimuleren, te luisteren, begrip te tonen en zichzelf in de situatie van de medewerker te verplaatsen. Dit is dus relatiegericht gedrag.

4 leiderschapsstijlen

De taak- en relatieaspecten (sturing en ondersteuning) kunnen gecombineerd worden tot 4 hoofdgroepen; de 4 stijlen van leidinggeven:

 1. Instrueren
  Specifieke instructies geven en nauwlettend toezicht houden
 2. Overtuigen
  Beslissingen uitleggen en gelegenheid geven voor verduidelijking
 3. Coachen/motiveren
  Ideeën uitwisselen en de besluitvorming vergemakkelijken
 4. Delegeren
  De verantwoordelijkheid voor besluitvorming en uitvoering overdragen

Door het variëren van stijl creëer je het vermogen om de effectiviteit van een situatie of een medewerker te verhogen.

Bron: Schoep Organisatieadvies | Interim & Projectmanagement

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg