invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

ShareCare Zorgsite: voor mantelzorgers, familieleden en vrienden om zorg te plannen en te delen

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Met behulp van de Zorgsite kan de mantelzorger de zorgtaken inplannen en verdelen in het rooster. Familieleden en vrienden kunnen zich inschrijven op deze taken. Op die manier staat de mantelzorger er niet alleen voor. Via het onderdeel Nieuws blijven alle leden op de hoogte. En op het Forum kan iedereen meepraten en emoties met elkaar delen.

Ontstaan en ontwikkelingen

Saskia Vermeulen lanceerde in 2007 de ShareCare Zorgsite vanuit een persoonlijke behoefte. Gedurende een aantal ziektesituaties in de familie was ze veel tijd kwijt met het inplannen van bezoek, het doorbellen van informatie en het afstemmen van zorgtaken. Ze dacht: 'Er moet toch een gemakkelijker en efficiëntere manier zijn om het zorgproces te organiseren?'  Dat werd dus de Zorgsite.

Het is de bedoeling dat de Zorgsite steeds meer door ontwikkelt naar uitgebreidere en betere functionaliteit. Er wordt goed geluisterd naar de opmerkingen en ideeën van de gebruikers. De komende tijd zal ShareCare eraan werken dat thuiszorginstellingen hun eigen planning naar de Zorgsite-agenda van de familie kunnen gaan sturen. Ook zijn ze bezig met een module voor de Zorgsite voor kleinschalig wonen. In deze 'huiskamermodule' kunnen families onderling en met professionals informatie uitwisselen over bijvoorbeeld verjaardagen van de bewoners, aankondiging van activiteiten, het menu van de dag en een oproep voor vrijwilligers.

ShareCare werkt samen met verschillende ziekenhuizen, gemeenten, zorginstellingen en verzekeraars. Zoals de gemeente Almere, het Gemini Ziekenhuis, zorgorganisatie De Zorgboog, GGZ-instelling Parnassia en Zorgverzekeraar Agis.  De Zorgsite is voor de inwoners of cliënten én (mantelzorgende) medewerkers gratis te gebruiken.

Gebruikerservaringen

De Zorgsite is bedoeld voor familie en vriendengroepen. Tot op heden zijn er geen speciale functies voor professionals in de site, maar het komt regelmatig voor dat professionals door de familie uitgenodigd worden om deel te nemen. Soms om te lezen wat er gebeurt, vaak om zich in te plannen en soms om informatie toe te voegen. De familie kan hen dan toegang geven tot de site.

Zelf de regie in handen houden

Martine Vangaver uit België is beheerder van de Zorgsite voor haar zwager, die thuis woont en zorg nodig heeft. Zij heeft naast familieleden ook professionals uitgenodigd om deel te nemen aan de site. Martine twittert en schrijft blogs over haar ervaringen. Ze is erg enthousiast over  het gebruik van de Zorgsite: 'Als je de zorgsite gebruikt, hou je zelf de regie van de zorg in handen. En dat is iets wat heel vaak onderschat wordt. Ik zou de Zorgsite in elk geval niet meer kunnen missen, alleen al omwille van de gemoedsrust die het me geeft.'

Martine gebruikte eerst een soort heen-en-weer boekje dat bij haar zwager thuis lag en waarmee de familie elkaar op de hoogte hield, zonder dat ze steeds moesten gaan bellen. Maar hier kleefden toch wel wat nadelen aan. Je leest bijvoorbeeld pas ter plekke wat er de voorgaande dag(en) gebeurd is. Daardoor gebeurden soms dingen dubbel of liep het niet altijd helemaal lekker. Met de Zorgsite is dat probleem opgelost omdat je elk moment van de dag, op iedere pc met internet, op de hoogte kunt blijven en met elkaar kunt communiceren.
 
Wat Martine ook erg handig vindt, is het gebruik van het rooster. Ze zet daar de terugkerende huishoudelijke taken in. Dat kan snel en handig met een soort ‘herhaalknop’. En het ziet er overzichtelijk uit. Een ander voordeel vindt ze dat je bij het aanmaken van een taak in het rooster ook een omschrijving van die taak kunt meegeven. Stel dat ze zelf een keertje niet met haar zwager mee kan naar de dokter, dan weet diegene die de taak overneemt toch precies wat er moet worden nagekeken of gevraagd. Dit geeft haar een enorme gemoedsrust. En ook scheelt het veel bellen of mailen om te vragen of iemand een bepaalde taak kan uitvoeren. Op de Zorgsite kan iedereen van de familie zien welke taken nog gedaan moeten worden en zich daarvoor inschrijven.

Forum

Martine gebruikt het Forum om met anderen te communiceren over alles wat er goed en fout gaat. Maar ook over ‘gewone’ dingen: wat ze heeft gekookt en welk vlees ze voor de volgende dag reeds uit de diepvriezer heeft gehaald.

Martine ziet de vaste begeleider van Oikonde, zorgorganisatie voor mensen met een beperking, gemiddeld om de twee weken. Ze vertelde hem over de Zorgsite en het gebruik ervan. Hij wilde het zeker uitproberen en inmiddels neemt hij actief deel. Hij vult zelf het rooster aan met zijn geplande huisbezoeken en via het forum bespreekt hij aan welke uitstapjes de zwager van Martine kan deelnemen. Ook wordt er geregeld wie de inschrijving daarvoor doet. Iets wat Martine vroeger allemaal telefonisch moest regelen. Zij nodigde de mensen van het arbeidszorgproject ook uit om deel te nemen. Het duurde niet langer dan 10 minuten om hen van de voordelen te overtuigen!

Meer weten

Lees alle blogs van Martine Vangaver (externe link)  

Lees de gehele blog over de ShareCare Zorgsite (externe link)

Website Zorgsite ( externe link)

Voor adviestrajecten en  workshops voor organisaties: Neem contact op met Yvonne de Jong (Vilans) : Y.deJong@vilans.nl

ICT-toepassingen voor mantelzorgers: Download het artikel ICT-toepassingen voor mantelzorgers (pdf)

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg