invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Scan- en meetinstrument borgen van veranderingen

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

De Britse National Health Service (NHS) heeft een instrument ontwikkeld gebaseerd op de 10 succesbepalende factoren bij het borgen van veranderingen in de zorgorganisatie. Deze borgingsscan brengt de stand van zaken in kaart rond deze 10 factoren. Hierdoor krijgt u als projectleider zicht op aandachtspunten die nog te weinig, of ruim voldoende in beeld zijn. Op grond daarvan zijn specifieke vervolgacties vast te stellen. Hiermee kunt u het borgen van de resultaten van projecten in uw organisatie beter organiseren.

10 succesbepalende factoren

Aan de hand van de vragenlijst, kunt u met uw organisatie zelf scoren en een inschatting maken hoe groot de kans is dat een verandering ook daadwerkelijk geborgd wordt. De scan is door het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO vertaald in het Nederlands.

Dit instrument is op verschillende momenten te gebruiken:

  • Aan het begin van een project om te toetsen of te voorspellen of veranderingen vastgehouden zullen worden. Ook dan is het te gebruiken als checklist om na te gaan of aan alle aspecten is voldaan die de kans op succesvol borgen vergroten
  • Gedurende het project om te voorspellen of veranderingen worden geborgd. Het instrument is vooral geschikt voor projectleiders of managers die met een helikopterview naar veranderingen kunnen kijken.

Download

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg