invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

ROS-Wijkscan: inzicht in zorgbehoeften en -aanbod van de wijk

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en) bieden advies en ondersteuning aan de eerste lijn en betrokken partijen in de wijk, bij het realiseren van samenhangende zinnige en zuinige zorg in de wijk. Samen vormen de 17 ROS’en een landelijk dekkend netwerk die regionale kennis en informatie voor samenwerking aan veranderingen in de zorg bundelt. In dat kader ontwikkelde het ROS-netwerk de ROS-wijkscan.

ROS-Wijkscan

Met de ROS-Wijkscan wordt een analyse gemaakt van een buurt, wijk, woonplaats of gemeente. De analyse geeft inzicht in de huidige én toekomstige zorgbehoeften van de populatie en het eerstelijnszorgaanbod in de wijk.

De gezondheids- en zorginformatie uit de analyse van de ROS-Wijkscan kan een goed startpunt zijn bij het ontwikkelen van een wijkgerichte aanpak van gezondheidszorg, bijvoorbeeld door het opstarten van lokale samenwerkingsinitiatieven.

Voor wie

De ROS-Wijkscan is o.a. bedoeld voor:

  • Partijen die willen (gaan) samenwerken in een wijk, buurt of gemeente. Met de wijkscan kan op basis van zorgvraag en zorgaanbodgegevens een analyse worden gemaakt van de huidige en toekomstige zorgvraag.
  • Praktijken die hun zorgaanbod willen aanscherpen, of hun praktijk willen uitbreiden, of voor nieuwe praktijken. De wijkscan geeft up-to-date informatie over vraag en aanbod van eerstelijnszorg zorg in de wijk.
  • Voor gemeenten, zorgverzekeraars en andere beleidsmakers die in samenwerking met ROS’en de ondersteuning en versterking van de eerstelijnszorg in de regio op de agenda willen zetten.

ROS-Wijkscan zelf uitvoeren

Iedereen kan in de openbare versie van de wijkscan (externe link) snel een standaardrapport uitdraaien van buurt, wijk, woonplaats of gemeente. Voor meer gedetailleerde informatie kan de ROS in de regio een uitgebreid rapport maken, de dialoog in de wijk faciliteren en concrete aanbevelingen vertalen naar de wijk.

Bron: ROS-netwerk

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg