invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

OERmodel

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Het OERmodel helpt u om de wens van de cliënt centraal te stellen in uw zorgverlening. OER staat voor Ondersteuning Eigen Regievoering. Eigen Regievoering betekent dat iemand zijn of haar leven kan organiseren/coördineren met als doel een, voor deze persoon, goed leven te leiden. Wat de ene persoon belangrijk vindt, is voor de ander volstrekt onbelangrijk. Een goed leven is dus persoonsgebonden.

Hoe werkt het OERmodel?

De essentie van het OERmodel is 'zorg organiseren op basis van wensen van cliënten', zodat deze hun eigen leven kunnen leven, zoals zij dat graag willen. De organisatie van de zorg en het handelen van de zorgverlener moeten daarbij niet als belemmering worden ervaren.

Het OERmodel is een kantelingsmodel met een handelings- èn een organisatiedeel. Beide onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Werken met het OERmodel betekent een omslag voor management èn uitvoerenden.

Wilt u in korte tijd een zorgplanning maken? Organisaties die werken met het OERmodel maken gebruik van De OERplanner. Dat is een digitale applicatie waarmee u eenvoudig een zorgplanning kunt maken. Deze benadert u via internet als Software as a Service (Saas).

Heeft u al een OERmerk?

Na het volgen van OERimplementatietraject, bij Bureau Verkooijen&Beima, kan uw organisatie opgaan voor het het OERmerk®. Zo kunt u laten zien dat de vraag van uw cliënt centraal staat in uw zorgverlening. Het OERmerk® kent 3 niveaus:

  1. De organisatie heeft de 5 hulpmiddelen geïmplementeerd
  2. De organisatie heeft de 5 hulpmiddelen geïmplementeerd én gebruikt deze zoals bedoeld
  3. De organisatie heeft de 5 hulpmiddelen geïmplementeerd én gebruikt deze zoals bedoeld én cliënten ervaren OER zoals bedoeld

Onafhankelijk certificatiebureau CIIO is verantwoordelijk voor de auditering. Zij doet de OERcheck aan de hand van het normatief document OERmerk®. CIIO is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie op onder andere ISO 9001 in de zorg. NEN beheert en bewaakt de kwaliteit van het OERmerk®. Zij is dé toonaangevende organisatie in de wereld van normen en regelgeving.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg