invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

MijnFeedback: 360 graden feedbacksysteem

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Een digitaal 360 graden feedbacksysteem vervangt het traditionele functioneringsgesprek, omdat de managers van een zelfsturend team vaak geen zicht meer hebben op het functioneren van de individuele medewerkers.

De span of control van de manager is vaak groot alsmede de afstand tot de werkvloer.

Doel

Als u het 360 graden feedbacksysteem gebruikt, blijft het gesprek over het functioneren van de individuele medewerker binnen een team in stand. De medewerker ontvangt een rapport, waardoor snel inzicht ontstaat in eigen sterke- en ontwikkelpunten.

Hoe werkt het?

Het aantal vragen binnen het feedbacksysteem is per organisatie afhankelijk, variërend tussen de 10 en 20 gesloten vragen en ongeveer 3 open vragen. De korte vragenlijst bevordert de laagdrempeligheid.

Onderwerp van de vragen

De vragen gaan over items die voor de organisatie belangrijk zijn. Thebe werkt ook met dit feedbacksysteem en bij deze zorgorganisatie gaan de vragen over:

 • Presteren
 • Plezier
 • Feedback geven
 • Ontwikkeling
 • Zorgvisie
 • Zelfstandig teamconcept

U kunt als organisatie zelf onderwerpen aangedragen.

Hoeveel mensen vullen de vragen in?

Een onbeperkt aantal mensen kan feedback ontvangen of vragen. Het is van belang om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken binnen het team. De keuze die hierin gemaakt wordt, kan afhankelijk zijn van de samenstelling van het team en de teamgrootte.

Hoeveel tijd kost het invullen van de vragen?

U kunt de vragen in ongeveer 5 minuten invullen. De tijd die u kwijt bent, is uiteraard persoonsgebonden. Het kan zo zijn dat u meer tijd nodig heeft om over uw antwoorden na te denken.

Hoeveel tijd kost het bespreken van de antwoorden?

De antwoorden kunt u bespreken in een halfuur tot een uur. De tijd hangt af van de gemaakte afspraken binnen uw team en de resultaten in het rapport van uw medewerker.

Implementatie binnen uw team

De implemantie van dit feedbacksysteem is niet vastgelegd. Het is wel raadzaam om met uw team te bespreken hoe u het systeem wilt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld afspraken maken over:

 • De hoeveelheid collega’s die u om feedback vraagt
 • De manier waarop u collega's selecteert die u om feedback vraagt
 • Het tijdstip waarop u het gesprek voert nadat de medewerker het rapport heeft ontvangen
 • De manier van terugkoppeling van de uitkomsten in het rapport
 • De rol af van de teamcoach/manager bij deze terugkoppeling

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden, u kunt hier als team zelf een eigen invulling aan geven zodat iedereen zich op zijn/haar gemak (veilig) voelt. Klein beginnen en groter uitbouwen is handig afhankelijk van de fase van zelfstandigheid waarin uw team zich bevindt.

Wat levert het feedbacksysteem op?

De medewerker ontvangt een rapport hij door een spinnenwebmodel in 1 oogopslag kan zien wat zijn ontwikkel- en sterke punten zijn. Ook kan de medewerker zien wat hij scoort per vraag, en hoe zijn collega's scoren op dezelfde vraag. Doordat ook de laagste en hoogste score getoond worden, krijgt uw medewerker direct een overzicht van de resultaten.

Wat zijn de kosten van dit feedbacksysteem?

U kunt het feedbacksysteem tegen betaling gebruiken. Deze kosten hangen onder andere af van de grootte van uw organisatie en het aantal medewerkers dat gebruikmaakt van het systeem.

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg