invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing

Gepubliceerd op:

De term 'zelfsturing' wordt binnen de zorg verschillend uitgelegd. Ook wordt er in de praktijk op verschillende manieren invulling gegeven aan zelfsturing. In een verandertraject naar meer eigen verantwoordelijkheid en regelruimte voor medewerkers is het van belang hierover een open en eerlijk gesprek met elkaar te voeren. Zo kunt u gezamenlijk afstemmen wat er in uw zorgorganisatie onder 'zelfsturing' verstaan wordt. Deze matrix kan daarbij helpen.

In gesprek

Met deze matrix kunt u in gesprek over uw visie op zelfsturing. Het is GEEN blauwdruk, maar bedoeld als 'praatpapier'.

U kunt met elkaar in gesprek over:

  • Waar willen wij naar toe? Welke stip op de horizon streven wij na?
  • Waar staan we nu als we op verschillende onderdelen naar onze organisatie kijken?
  • Welke stappen willen we zetten op welk onderdeel?

Door scanners kan het gebruikt worden om te toetsen naar welke situatie de organisatie streeft en op welke onderdelen dat extra aandacht vergt in het traject, met andere woorden: wat past er goed bij de huidige cultuur en werkwijze en op welke aspecten zijn er risico’s te verwachten?

Download

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg