invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Kwetsbare ouderen beter in beeld met U-CARE programma

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Praktijkverpleegkundigen kunnen voorkomen dat ouderen onnodig hard achteruit gaan, door vroege opsporing en monitoring van kwetsbaarheid bij ouderen.

Nienke Bleijenberg, verplegingswetenschapper van de Universiteit Utrecht, ontwikkelde het U-CARE programma. Dit is een gestructureerd zorgprogramma dat wordt aangeboden door gespecialiseerde praktijkverpleegkundigen binnen een huisartsenpraktijk. U-CARE bestaat uit een uitgebreide screening, geriatrische onderzoeken, evidence-based zorgplannen, coördinatie en follow-up.

Minder achteruitgang

Ouderen die zorg via het U-CARE programma ontvingen gingen in 12 maanden minder achteruit in het dagelijks functioneren dan ouderen uit een controlegroep. Bovendien gaven de ouderen die deelnamen aan het U-CARE programma aan dat de gespecialiseerde praktijkverpleegkundige ouderenzorg voor hen een meerwaarde heeft. Ook de huisartsen en praktijkverpleegkundigen zijn positief over de nieuwe werkwijze. Ouderen zijn beter 'in beeld' bij de huisarts.

Presentatie najaarscongres

Op het In voor zorg-najaarscongres van 16 december geven Raf Hirsch, huisarts en voorzitter Raad van Bestuur van de Stichting Gezondheidscentra De Bilt en Nienke Bleijenberg, postdoc onderzoeker UMC Utrecht, afdeling Julius Centrum een presentatie over het U-CARE programma. Tijdens deze presentatie krijgt u uitleg over de Om U-methodiek en handreikingen voor implementatie in de huidige praktijk. Ook gaat Julius Centrum in op de afstemming met andere zorgverleners, wonen en welzijn.

Meer weten

 

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg