invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Hulpmiddelen voor projectmatig werken

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In de meeste zorgorganisaties lopen er veel (uiteenlopende) projecten tegelijkertijd. Het blijkt echter dat er weinig projectmatig wordt gewerkt. Vaak wordt er zeer enthousiast gestart, maar weinig projecten worden echt afgemaakt. Dat is jammer, want een project kost de organisatie tijd en geld. Ook in de In voor zorg-trajecten geven veel zorginstellingen aan dat zij willen leren hoe zij beter projectmatig kunnen werken om projecten goed vorm te kunnen geven en om projecten beheersbaar te kunnen maken.

Projectmatig werken

Projectmatig werken betekent niets meer en niets minder dat je als organisatie, afdeling of team op een planmatige manier een project uitvoert. Dat doe je om een vooraf bepaald doel te bereiken binnen een afgesproken tijd. De activiteiten die nodig zijn worden daarom in fasen opgedeeld. Na elke fase wordt besloten of het project doorgaat of niet. Dit zorgt er voor dat een project op tijd bijgestuurd kan worden. Om een project te kunnen beheersen zal in het projectplan de factoren tijd, geld, kwaliteit, organisatie en informatie goed beschreven moeten zijn.

Gestructureerd en planmatig

Een van de wensen van de In voor zorg-trajecten bij Birkhoven Zorggoed en Zorggroep Amsterdam Oost  was om  handvatten te krijgen om projectmatig werken vorm te kunnen geven in de organisatie. In voor zorg-coach Martin Westenberg heeft hiervoor bij beide organisaties gebruik gemaakt van bestaande hulpmiddelen projectmatig werken van de Universiteit Leiden.

Deze hulpmiddelen  zijn geschikt voor projectleiders, teamleiders en managers die op een gestructureerde en planmatige manier aan projecten willen werken. De hulpmiddelen bevatten een handleiding, sjablonen en projectdocumenten.

Hulpmiddelen projectmatig werken

De volgende hulpmiddelen zijn beschikbaar: 

Handleiding projectmatig werken

De handleiding helpt bij het maken van een projectopzet en bij een check op volledigheid van een projectmatige aanpak. Belangrijke elementen van een uit te voeren project kunnen hiermee makkelijk in kaart gebracht worden.

Beslisdocument project

Een vragenlijst die helpt bij de keuze voor of tegen een projectmatige aanpak.

Projectopdracht

Een handige sjabloon voor het opzetten van een projectopdracht. Hierin zijn alle relevante elementen opgenomen, waaronder aanleiding voor het project, projectdoelstelling, bereik van het project, financiën en meer. Elk element is voorzien met een korte uitleg.

Projectplan

Een sjabloon voor een projectplan. Het document bevat de relevante elementen incl. uitleg.

Voortgangsrapportage

Dit document helpt bij het maken van een voortgangsrapportage. Het kan als sjabloon worden gebruikt en bevat de belangrijkste elementen. Afhankelijk van het project kunnen deze worden aangevuld.

Evaluatierapport

Een sjabloon dat helpt bij het opstellen van het evaluatierapport.

Download

Bron: Universiteit Leiden, faculteit Geesteswetenschappen (externe link) 

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg