invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Hoe maak ik mijn zorgorganisatie zichtbaar? 4 suggesties voor kleinere zorgorganisaties

Gepubliceerd op:

Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss doet 4 suggesties aan kleinere zorgorganisaties om goed in beeld te komen bij de gemeente: ‘Oss is een middelgrote gemeente. Als straks alle transities zijn afgerond gaat er een flink bedrag rond in het hele sociale domein. Gemeenten krijgen een nieuwe rol, maar moeten daar nog erg aan wennen. Ik schrok van het grote aantal kleinere zorgaanbieders. In onze regio meer dan 100! En gemeenten willen straks echt niet als klein zorgkantoor of zorgverzekeraar gaan opereren. Vanuit deze achtergrond bied ik u graag een paar suggesties. Met andere woorden: wat zou ik doen als ik u was.

  1. De communicatie. Wie bent u? Voor mij ging een wereld open, maar denk ook eens aan al die raadsleden. Wat u doet, past bij de wens van lokale politici: u organiseert zorg dichtbij. Vertel het ons.
  2. Het netwerk. Kent u uw collega-aanbieders? Vormt u een netwerk? En kan 1 zorgaanbieder straks de afspraken namens een groot aantal van u maken? Dit is een belangrijk onderdeel van het opdrachtgeverschap. Voorkom dat gemeenten alleen met grote aanbieders in zee gaan.
  3. De keten. Heeft u zich verdiept in de keten? Waar staat u? Hoe zijn de samenwerking en de relatie met welzijn? Maak uw bijdrage helder.
  4. De kwaliteit. Hoe weet ik dat u kwalitatief goede zorg levert? Voldoet u aan basiseisen, een governancecode? Maak kwaliteit zichtbaar.

Ik vergelijk de komende veranderingen wel met een storm of beter: een orkaan. U bent ongerust, ik ben een beetje zenuwachtig. Ik raad u aan niet in het oog van de orkaan te blijven staan, maar er samen met mij uit te stappen. Zodat we het doel van de transities bereiken: de verbroken verbindingen herstellen. U bent daar als kleinere organisatie als geen ander toe in staat.’

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg