invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Herontwerp van processen: nodige stappen voor de gewenste situatie

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Met het Herontwerp van processen, het vervolg op de Waardestroomanalyse, breng je samen met je team de gewenste situatie in beeld. Hoe ontwerpen we onze processen opnieuw zodat we waarde toevoegen voor de cliënt en efficiënter kunnen werken?

Het Herontwerp van processen is een lean methode en is een vervolg op de Waardestroomanalyse (WSA). Met de Waardestroomanalyse zijn de huidige stappen in een proces in beeld gebracht.

Met het herontwerp volg je met je team dezelfde stappen als in de Waardestroomanalyse. Maar nu breng je in beeld hoe het proces er in de toekomst (de gewenste situatie) uit moet zien, zodat het proces meer waarde voor de cliënt toevoegt en efficiënter wordt. Vervolgens ga je het proces opnieuw ontwerpen en kijk je met je team of andere betrokkenen naar welke stappen er minimaal in het proces  moeten zitten om te zorgen dat de cliënt er beter van wordt, door bijvoorbeeld de wachttijd te verminderen of door kosten te besparen.

Voorbeeld: Brabantzorg

Bij Brabantzorg is het uitgangspunt dat de klant centraal staat. Verspilling aan zaken die geen waarde toevoegen voor de klant moeten daarom zoveel mogelijk uitgebannen worden. In hun verandertraject met In voor zorg! zet Brabantzorg de Herontwerp-methode in om verbeteringen te realiseren, fouten te vermijden, prioriteiten te stellen en efficiënter en effectiever te werken.  

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg