invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Goed in gesprek met een mantelzorger? Doe de test

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In gesprek gaan met mantelzorgers loont, voor de cliënt, voor de mantelzorger én voor de professional. Dat laat Mezzo zien in haar campagne gericht op verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden. Wilt u weten of u goed samenwerkt met de mantelzorger? Doe de test voor zorgprofessionals (externe link).

Na het invullen van de test krijgt u een persoonlijke uitslag. Zo kunt u zien in hoeverre u mantelzorgers en zorgvragers faciliteert en ondersteunt. En in hoeverre u zaken afstemt en samenwerkt met mantelzorgers. Zo kunt u zelf oordelen of 'in gesprek gaan' loont.

Rol mantelzorger verandert

Mantelzorgers worden steeds belangrijker omdat er in de toekomst eerst gekeken wordt naar wat de omgeving kan betekenen voor iemand die het zelf niet meer redt; zorgvrijwilligers en mantelzorgers worden ingeschakeld. Dit betekent automatisch dat de rol van zorgprofessionals verandert.

Maak gebruik van de mantelzorger

Verpleegkundigen, verzorgenden of helpenden kunnen gebruikmaken van de kennis van de mantelzorger. Deze weet namelijk:

  • Welke impact de ziekte of beperking voor de cliënt heeft
  • Wie hun naaste was voor het ziekteproces
  • Wat de context is van de eigen omgeving van de cliënt

Als de zorgprofessionals samenwerken met de mantelzorger dan kan dit de zorg voor de cliënt optimaliseren. 

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg