invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Elke verzorgende een activiteitenwaaier in haar schortzak

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Veel verzorgenden zullen het herkennen: een activiteit bedenken voor bewoners resulteert uiteindelijk in het opzetten van een dvd van André Rieu, het krantlezen, sjoelen of de bingo. Dat kan beter! Een groepje verzorgenden in opleiding organiseerde in het kader van een kwaliteitsdag een workshop voor verzorgenden om een eigen activiteitenwaaier samen te stellen. Dit idee werd genomineerd voor de V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland) Zorgaward 2013.

De leerling-verzorgenden realiseerden zich regelmatig dat in hun opleiding te weinig aandacht was voor het deel van het werk ‘naast de zorg’, namelijk het initiëren van activiteiten die zowel voor de verzorgenden als voor de bewoners leuk zijn.

Activiteiten delen

Het uitwisselen en delen van activiteiten begon met de organisatie van een workshop waarbij aan 4 thematafels activiteiten bedacht werden rondom de thema’s cultuur, natuur, ontspanning en huishouden/koken. De reacties van andere verzorgenden waren zo enthousiast, dat er een website ingericht werd waarop verzorgenden vanuit het hele land ideeën kunnen aandragen. Op deze website staat een handleiding om geschikte, dat wil zeggen op de bewoners afgestemde, activiteiten te verzamelen en een praktische beschrijving voor het maken van een activiteitenwaaier.

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg