invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De Effectencalculator

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

De Effectencalculator is een methode om (nieuwe) aanpakken in het sociale domein te onderzoeken. Aan de hand van een echte casussen gaan professionals – vaak met de bewoner zelf erbij - in gesprek over het effect van de betreffende aanpak. In een dialoogsessie vullen ze de Effectencalculator gezamenlijk in. In dit gesprek staan drie vragen centraal:

  1. Wat gebeurt er in het leven van de bewoner/cliënt?
  2. Welke ondersteuning is hiervoor nodig en wat levert dit op?
  3. Wat is het prijskaartje daarvan?

Referentiesituatie

De waarde van de aanpak tekent zich af door dezelfde drie vragen ook te stellen voor een referentiesituatie (geen aanpak, de oude aanpak of een verbeterde aanpak). Men krijgt hiermee goed inzicht in de meerwaarde van de gehanteerde aanpak en hoe deze meerwaarde precies tot stand komt.

Groot draagvlak

Met de Effectencalculator wordt dus het effect van de aanpak geanalyseerd door de inbreng van de betrokkenen zelf. Dit vergroot het draagvlak van de analyse. Het stimuleert ook de onderlinge kennisuitwisseling en het kostenbewustzijn (mede door het gebruik van de ‘maatschappelijke prijslijst’). Het gesprek blijkt ook waardevol voor de professionals omdat zij door het gesprek inzicht krijgen in hun eigen handelen. Zo gaat intervisie hand in hand met het ophalen van de informatie voor de effectanalyse.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg