invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Theater Kleinkunst van Dichterbij geeft tips over het keukentafelgesprek

Gepubliceerd op:

Het theaterstuk 'Kantelingen aan tafel, samen aan de keukentafel op zoek naar kansen en oplossingen' wordt opgevoerd door Theater Kleinkunst, onderdeel van zorgorganisatie Dichterbij. De voorstelling is bedoeld voor cliënten, familieleden én gemeenten en geeft handvatten om het keukentafelgesprek op een goede manier vorm te geven.

Voorbereiden op het keukentafelgesprek

Gemeenten zijn druk met de voorbereidingen voor hun nieuwe zorgtaken. Om de ondersteuningsbehoefte van hun inwoners in beeld te brengen worden vaak 'keukentafelgesprekken' gevoerd. Bij zo’n gesprek komt onder andere aan de orde wat iemand zelf kan, in welke mate hij een beroep op zijn sociale netwerk kan doen en welke aanvulling dan nog nodig is vanuit professionele ondersteuning.

Zowel voor gemeenten als voor cliënten en hun mantelzorgers is dit type gesprekken nieuw. Theater Kleinkunst laat in ‘Kantelingen aan tafel’ zien wat en keukentafelgesprek inhoudt en wat er besproken kan worden. Na afloop van de voorstelling krijgen de bezoekers een draaischijf mee in de vorm van een ronde tafel. Hierop staan tips voor zowel cliënten, begeleiders als ambtenaren om zich goed op het gesprek voor te bereiden. Download: Keukentafelgesprek (pdf)

Doelgroep

De voorstelling is gemaakt voor:

  • Kwetsbare burgers die in het keukentafelgesprek de ondersteuningsvraag helder moeten verwoorden;
  • Ouders / verwanten en begeleiders die een rol krijgen in de voorbereidingen op het gesprek van kwetsbare burgers;
  • Afgevaardigden van de gemeenten die voor het eerst in aanraking komen met een breed scala aan doelgroepen die zich voor een ondersteuningsvraag melden.

Meer weten

In het najaar van 2014 is de voorstelling (voor genodigden) door het hele werkgebied van Dichterbij op diverse locaties te zien. Gemeenten en/of instellingen kunnen de voorstelling boeken of samen met Dichterbij organiseren. Ga naar: Theater Kleinkunst informatie en boekingen (externe link) 

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg