invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Teamkompas voor zelfsturing van Birkhoven Zorggoed

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

 ‘Wie kan sturen, zeilt bij elke wind’ is het motto van zelfsturende organisatie Birkhoven Zorggoed. De organisatie neemt deel aan de thematranche zelfsturing intramuraal van In voor zorg!. Eén van de opbrengsten van het traject is de ontwikkeling van een teamkompas.

Wat is het

Het teamkompas is een meetinstrument voor teams om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij samen? Samenwerken is de basis van zelfsturing.

Teamleden geven elk punten op onderwerpen van 4 hoofdthema's en op verschillende niveau's (individu, subgroep, groep en team): 

  • communiceren & samenwerken
  • organiseren & coördineren & leren
  • feedback & zelfreflectie
  • ondernemen & cliënt tevredenheid

Waarvoor wordt het gebruikt

Doordat teamleden samen het teamkompas invullen, helpen zij elkaar om verder te ontwikkelen en beter samen te werken. Het team maakt helder hoe effectief er wordt samengewerkt. Het team kan ontwikkeldoelen stellen om de samenwerking binnen het team te verbeteren. Ook kunnen de resultaten gebruikt worden om helder te maken waarop het team training of coaching wil hebben.

Wanneer inzetten

De meting kan op 2 momenten nuttig zijn: bij de start met zelfsturing en nadat het team een tijdje op weg is. Je ziet dan aan de hand van de verschillen tussen beide metingen hoe het team zich ontwikkelt in effectieve samenwerking. Daarna kan het teamkompas bijvoorbeeld elk half jaar of elk jaar ingevuld worden, om zo te volgen hoe de teams met elkaar samenwerken als zelfsturend team.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg