invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

TFI beste vragenlijst om kwetsbaarheid van ouderen te bepalen

Gepubliceerd op:

De Tilburg Frailty Indicator (TFI), een vragenlijst waarmee kwetsbaarheid van ouderen kan worden bepaald, heeft de beste psychometrische eigenschappen zo blijkt uit de review in het BMC Geriatrics.

Vroegtijdig opsporen van kwetsbaarheid

De TFI is een gebruiksvriendelijke vragenlijst die door ouderen zelf kan worden ingevuld. Het instrument bevat vijftien vragen over componenten van kwetsbaarheid in het lichamelijk, psychisch en sociaal domein. Uit eerder onderzoek met de TFI onder zelfstandig wonende ouderen (75 jaar en ouder) is gebleken dat zij een verhoogd risico lopen op beperkingen in algemene dagelijkse levensverrichtingen. Ook hadden zij eerder verzorging, verpleging en mantelzorg nodig en ervoeren zij een lagere kwaliteit van leven. Het is dus van belang dat zorgverleners zoals verpleegkundigen, huisartsen en fysiotherapeuten kwetsbaarheid vroegtijdig opsporen zodat erger kan worden voorkomen.

Systematische review

Sutton en collega’s voerden een systematische review uit naar de validiteit en betrouwbaarheid van 38 frailty-instrumenten. Van alle onderzochte instrumenten bleek de TFI het meest valide en betrouwbaar te zijn. Hoofdontwikkelaar van dit instrument is dr. Robbert Gobbens van Tilburg University en Associate Lector Multimorbiditeit bij Zonnehuisgroep Amstelland en Hogeschool InHolland.

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg