invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Hulpmiddelen voor indiceren en organiseren van zorg

Gepubliceerd op:

Op verzoek van wijkverpleegkundigen heeft Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) 'Hulpmiddelen voor indiceren en organiseren van zorg' gepubliceerd. Het overzicht geeft de wijkverpleegkundigen voorbeelden van hulpmiddelen op het gebied van het indiceren en organiseren van zorg.

Criteria

V&VN verzamelde informatie over het indiceren en organiseren van zorg. Uit deze inventarisatie blijkt dat talloze instrumenten, richtlijnen, classificaties, gedragsregels, protocollen en zorgstandaarden (hulpmiddelen) beschikbaar zijn. Vanwege de grote diversiteit aan hulpmiddelen, heeft V&VN deze geordend en beschreven. Vervolgens is gekeken of een hulpmiddel aan de volgende criteria voldoet:

  • Het hulpmiddel kan gebruikt worden ter ondersteuning van het indiceren en organiseren van zorg
  • Het hulpmiddel kijkt naar de gehele situatie van cliënt
  • Het hulpmiddel wordt gebruikt in de praktijk
  • Bij het hulpmiddel zit een handleiding
  • Het hulpmiddel kan gevonden worden op internet

Dynamisch document

Het overzicht is niet compleet, maar een dynamisch document. In het overzicht zijn hulpmiddelen geplaatst die aangeleverd zijn door de werkgroepleden van het project 'Verpleegkundige indicatiesteling' of die zijn gevonden gedurende het opstellen van het normenkader. Het overzicht geeft geen uitputtende lijst. Het is aan de verpleegkundigen zelf welke hulpmiddelen zij gebruiken in hun dagelijkse werk.

Bron: V&VN

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg