invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Factsheet Hervorming langdurige zorg Intramurale geestelijke gezondheidszorg

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Voor mensen die 18 jaar of ouder zijn en op dit moment een indicatie ZZP-ggz-B of ZZP-ggz-C van het CIZ hebben ontwikkelde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een factsheet over de hervorming van de langdurige intramurale GGz.

Binnen de langdurige intramurale GGz bestaat onderscheid tussen drie groepen. Dit heeft te maken met de soort zorg die cliënten krijgen. Voor elk van deze groepen ziet de hervorming er anders uit.

  1. Krijgt een cliënt intramurale zorg gericht op behandeling en herstel? Dan vallen zijn zorg en ondersteuning vanaf 1 januari 2015 onder de Zorgverzekeringswet (Zvw).
  2. Krijgt een cliënt intramurale zorg gericht op behandeling en herstel? Dan vallen zijn zorg en ondersteuning vanaf 1 januari 2015 onder de Zorgverzekeringswet (Zvw).
  3. De intramurale zorg voor de meest kwetsbare ggz-cliënten valt vanaf 1 januari 2015 onder de Wet langdurige zorg (Wlz).

In de factsheet staat puntsgewijs per groep hoe straks de toegang, het overgangsrecht, de eigen bijdrage en de mogelijkheden van een persoonsgebonden budget (pgb) geregeld zijn.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg