invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM)

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Zelfredzaamheid is het vermogen om een acceptabel niveau van functioneren te realiseren in de huidige situatie op het desbetreffende levensdomein. Het zelf organiseren, behouden en/of verminderen van professionele hulpverlening is een belangrijk aspect van de zelfredzaamheid. Om een acceptabel niveau te behouden of te bereiken kunnen anderen, familie of vrienden of hulpverleners, nodig zijn.

11 domeinen

De ZRM beoordeelt aan de hand van 11 domeinen van het dagelijks leven de mate van zelfredzaamheid. In een gesprek met de cliënt vraagt de hulpverlener of beoordelaar naar de huidige situatie op 11 levensdomeinen, naar eventuele problemen en wat de persoon doet om die problemen op te lossen. Dit doet de hulpverlener bijvoorbeeld bij de intake of bij vervolgbesprekingen of uitstroombespreking. De 11 domeinen zijn:

 1. Financiën
 2. Dagbesteding
 3. Huisvesting
 4. Huiselijke relaties
 5. Geestelijke gezondheid
 6. Lichamelijke gezondheid
 7. Verslaving
 8. Activiteiten Dagelijks Leven
 9. Sociaal netwerk
 10. Maatschappelijke participatie
 11. Justitie

Hulpvraag bepalen

De ZRM geeft relevante informatie voor verschillende doelgroepen. Voor professionals en cliënten geeft de richting aan het bepalen van de zorgbehoefte vanuit de zelfredzaamheidgedachte. Op basis van de score op de ZRM kan de professional samen met de cliënt de hulpvraag bepalen. Door de ZRM op een later tijdstip nogmaals af te nemen kan de ontwikkeling worden geëvalueerd. Voor stafmedewerkers, beleidsmakers en onderzoekers biedt de ZRM de mogelijkheid op de status van verschillende doelgroepen en het effect van het zorg- of ondersteuningsaanbod te evalueren.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg