invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

5S: hoe organiseren we onze werkplek en verspillen we minder tijd?

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

De gemiddelde medewerker verspilt zo’n 6 weken per jaar aan het zoeken naar spullen. Bijvoorbeeld naar de tillift, de injectienaald, welk overhemd van meneer van der Sparre is. Om deze tijdsverspillingen tegen te gaan, maar ook om fouten te voorkomen op de werkplek kun je de leanmethode 5S gebruiken. Bij BrabantZorg doen ze dit al. Tips uit de praktijk.

5S is een methode die gebruikt wordt om de werkplek te organiseren. Daarnaast helpt het bij continu verbeteren. Een goed georganiseerde, overzichtelijke werkplek zorgt er niet alleen voor dat er minder tijd wordt verspild aan zoeken, maar is ook veiliger voor medewerker én cliënt.

5 stappen

Waar komt 5 S vandaan? 5S staat voor 5 Japanse woorden die een gestandaardiseerde 'schoonmaak' beschrijven. Elke stap beschrijft een actie.

 1. Seiri = scheiden en opruimen
 2. Seiton = sorteren en ordenen
 3. Seis = schoonmaken en inspecteren
 4. Seiketsu = systematiseren en standaardiseren
 5. Shitsuke = standhouden/verandering vasthouden
 • S1: Scheiden en opruimen
  Scheiden betekent onderscheid maken tussen wat noodzakelijk en wat overbodig is. Wat is er nodig, wat kan echt weg?
 • S2: Sorteren en ordenen
  Sorteren betekent dat voorwerpen systematisch worden opgeslagen. De werkplek wordt zo georganiseerd dat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden. Visuele methodes worden hier ingezet zoals markeringen, borden, pijlen, kleurcodes.
 • S3: Schoonmaken en inspecteren
  Schoonmaken betekent hoe maken we de werkplek schoon en wat maken we schoon? Inspecteren betekent het elimineren van oorzaken van storingen en incidenten.
 • S4: Systematiseren en standaardiseren
  Systematiseren en standaardiseren gaat over de vraag: hoe zorgen we voor continuïteit? Het gaat om schoonmaakmethodes vastleggen, standaarden en verantwoordelijkheden bepalen, het opstellen van regels en normen.
 • S5: Standhouden/verandering vasthouden
  Het gaat om het borgen van de voorgaande stappen of acties en het gewenste gedrag vast te houden. Dat gebeurt onder andere door te meten, controlelijsten bij te houden en door persoonlijke doelstellingen vast te leggen.

Voorbeeld: Brabantzorg

Bij BrabantZorg is het uitgangspunt dat de klant centraal staat. Verspilling aan zaken die geen waarde toevoegen voor de klant moeten daarom zoveel mogelijk uitgebannen worden. In hun verandertraject met In voor zorg! zet Brabantzorg de 5S methode in om verbeteringen te realiseren, fouten te vermijden, prioriteiten te stellen en efficiënter en effectiever te werken.  

Toolkit Lean

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg