invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorgplein Maaswaarden maakt handig gebruik van ICT bij veranderproces

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Zorgplein Maaswaarden heeft In voor zorg! om begeleiding gevraagd bij de transitie naar extramurale dienstverlening. Zorgplein Maaswaarden maakt voor dit project ‘Maaswaarden thuis’ slim gebruik van ICT-mogelijkheden om de samenwerking en interne communicatie te bevorderen.

Zo werd ‘Wikispaces’ ingezet voor het delen van informatie met alle betrokkenen tijdens het veranderproces en ‘Poll Everywhere’ werd ingezet om meningen en ideeën van alle betrokkenen goed in beeld te krijgen.

Informatie delen via Wikispaces

Tijdens een veranderproces is het belangrijk dat alle betrokkenen over de juiste informatie beschikken en zelf ook actief informatie kunnen delen met anderen. Wikispaces is een toegankelijke en gratis digitale omgeving op internet waar je met meerdere personen samen webpagina’s (spaces genoemd) kunt maken. Wie een Wikispace aanmaakt kan bepalen welke personen  toegang krijgen tot de informatie en nieuwe teksten, foto’s of links kunnen toevoegen of wijzigen. Wikispaces kan ook gebruikt worden om te discussiëren en samen een mening te vormen over bepaalde thema’s.

Bij Zorgplein Maaswaarden wordt Wikispaces ervaren als een tijdbesparend overzichtelijk informatieportaal voor veranderprojecten. Door te werken met Wiki kunnen de betrokkenen alle informatie vinden en is deze overzichtelijk en altijd beschikbaar. Daarnaast gebruiken de medewerkers Wiki ook om zelf informatie te posten en/of discussies te starten. Het helpt hen bij het vormen van een gezamenlijke mening over het onderscheidend vermogen van de extramurale zorgverlening.

Meningsvorming via Poll Everywhere

Het is vaak lastig om tijdens bijeenkomsten de meningen en ideeën van alle deelnemers goed in beeld te krijgen. Poll Everywhere is een gebruiksvriendelijk programma om snel en overzichtelijk meningen en ideeën in beeld te brengen. Iedere deelnemer heeft daarbij een gelijke stem en iedereen wordt gevraagd zijn eigen ideeën en meningen te geven zonder dat deze beïnvloed worden door anderen.

Zorgplein Maaswaarden heeft de werkwijze van Poll Everywhere gebruikt, maar kon dit niet digitaal doen vanwege technische problemen.  Een tip van Zorgplein Maaswaarden is dan ook: zorg dat de bijeenkomst goed wordt voorbereid en dat alle personen die de bijeenkomst bijwonen een computer/laptop/tablet/telefoon met internet tot hun beschikking hebben. Daarnaast moeten polls vooraf worden opgesteld. Vooral bij besluitvorming is dit van groot belang. De vragen moeten in de vorm van een trechter tot besluit worden opgesteld. Wanneer de vragen niet richting een te nemen besluit worden opgesteld kan Poll Everywhere het proces van de bijeenkomst verslechteren doordat er een wirwar van ideeën ontstaat die niet meer over het te nemen besluit gaat.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg