invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Woontoren Terras aan de Maas is spil in de wijk

Gepubliceerd op:

Vanuit hun gemeenschappelijke visie om mensen in staat te stellen om zo lang en prettig mogelijk - met of zonder zorg - thuis te laten wonen, ontwikkelden Stichting Humanitas en woningcorporatie Maasdelta Groep in Spijkenisse het Terras aan de Maas. De bijbehorende plint huisvest zorg-, welzijns-, health-, wellness- en beautydiensten voor bewoners én de wijk. Dit past bij de visie van Humanitas, die stelt dat mensen in hun eigen omgeving zorg moeten kunnen krijgen, hoe intensief dan ook.

Terras aan de Maas

Het Terras aan de Maas is een woontoren van 28 verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich een restaurant, winkel, kinderopvang, dagopvang, het kantoor van de thuiszorg en de huisarts. Verder is er fysiotherapie, fitness, een diëtiste, psychologen, huidtherapeuten, oefentherapeuten, het ontmoetingscentrum, een kapsalon en mindfulness therapie, alles in een dorpspleinachtige setting. Deze voorzieningen, de zogenaamde ‘plint’, hebben een spilfunctie voor gebouw en wijk. Hierdoor kunnen ook mensen uit de wijk langer thuis blijven wonen.

Op de eerste 4 verdiepingen huisvest Humanitas het verpleeghuisdeel. De rest van de woontoren bestaat uit appartementen, waarvan Humanitas er 50 verhuurt aan mensen die zorg nodig hebben. De belangrijkste ontmoetingsplek is het restaurant. Mensen die niet meer goed in staat zijn om voor zichzelf te koken kunnen hier een betaalbare maaltijd nuttigen, en ontmoeten buurtbewoners die hier na hun werk à la carte eten.

Diversiteit

In de woontoren wonen niet alleen ouderen, maar ook starters en jonge gezinnen. 'Deze diversiteit vormt een van de bouwstenen om een community te creëren. Je moet dat niet idealiseren, maar we zien dat er door de dynamiek van het gebouw bijzondere dingen ontstaan. We hebben nu al 75 vrijwilligers uit de toren. Er zijn mensen maatje geworden van iemand die op een verpleegverdieping woont. Ook is er een grote sociale controle. Als er een keertje iemand niet mee-eet, wordt er al aan de bel getrokken', vertelt Marijke Dekker, zorgmanager van Humanitas.

De-institutionalisering

De woningen in het Terras aan de Maas zijn levensloopbestendig en aangepast aan de huidige en toekomstige zorgvraag: brede deuren, geen drempels en keukenbladen die in hoogte verstelbaar zijn. Met hoge eisen aan veiligheid en mogelijkheden tot moderne communicatie. Als zorg in de woning echt niet meer mogelijk is, kunnen mensen doorstromen naar het verpleeghuisdeel. 'Maar je ziet absoluut niet dat het een verpleeghuis is,' stelt Dekker. 'Dat past in de visie van Humanitas: de-institutionalisering.'

Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ)

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg