invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Tv-programma Lux toont 'Zuinige en zinnige zorg’ bij de Friese Wouden

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

De Friese Wouden, vooral werkzaam in Zuidoost en Noordoost Friesland, trainde in de afgelopen periode al haar 5.500 medewerkers om nog meer die zorg te leveren die cliënten nodig hebben en die ze ook verdienen. Hiervoor heeft de organisatie in samenwerking met hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei Thé het programma ‘De Werkvloer Centraal’ neergezet. Een belangrijk aspect bij ‘De werkvloer centraal’ is dat de medewerkers in de kleine teams in de wijken en dorpen, en in de zorgcentra zelf veel ruimte krijgen om verdere verbeteringen te realiseren, in plaats van dat dit vanaf ‘het hoofdkantoor’ wordt opgelegd, zoals dit vaak het geval is.

Goede zorg

In een aflevering van het programma Lux staat het thema centraal: 'Je geld of je leven? Over zuinige en zinnige zorg'.
Daarbij wordt ingegaan op ‘goede zorg’, maar wat is dat eigenlijk: ‘Goede zorg’? Voor het antwoord reisde de redactie af naar Friesland om daar bij De Friese Wouden ter plekke te zien en te horen hoe goede zorg er uit kan zien. Directeur Aukje Reinders zegt hierbij in het programma dat het in de kern gaat om oprechtheid, om warme zorg, één-op-één contact en de cliënt echt centraal stellen. Daarnaast komt zij terug op het aloude principe van ‘Rust, reinheid en regelmaat’, wat gezien de toenemende werkdruk en de bezuinigingen sterk onder druk is komen te staan.

'Dementie centraal'

In het IKON-programma is ook veel aandacht voor dementie. Ook daaraan is door De Friese Wouden gewerkt. In het traject ‘Dementie Centraal’ worden de medewerkers van De Friese Wouden in trainingssessies meegenomen in de wereld van de dementie aan de hand van filmfragmenten Je kijkt hierbij door de ogen van de dementerende cliënt, de familieleden en de professional. Alles erop gericht om de cliënt goede zorg te bieden.

Uitzending

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg