invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

8 kleine zorgorganisaties werken aan een professionele organisatie

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In voor Zorg! is in januari 2014 gestart met ondersteuning aan kleinere zorgorganisaties in een zogeheten thematranche. Deze ondersteuning was specifiek bedoeld voor organisaties die de pioniersfase voorbij zijn.  De organisaties die deelnamen aan de thematranche: Thuiszorg Dichtbij, Verburgt – Molhuysen Staete, BOTS Begeleiding, Landrust, Koningshoeve, Ko-Bus, Ons Bedrijf.

Kleinere zorgorganisaties (KZO) zijn in veel gevallen niche-spelers met vernieuwende zorgconcepten en specifieke doelgroepen. Vaak zijn ze gestart met het idee om het anders te doen. Bijvoorbeeld door cliënten met specifieke wensen en behoeften als centraal middelpunt te stellen.

Gedurende een half jaar hebben de organisaties begeleiding gekregen van In voor zorg! bij strategische positioneringsvraagstukken. Voorbereiding op de aanbesteding bij gemeenten en zorgverzekeraars was een belangrijke doelstelling. Tijdens het traject is aandacht besteed aan 5 pijlers van een professionele organisatie:

  • Strategie en beleidsvorming.
  • Organisatie en processen.
  • Besturing en beheersing.
  • Informatietechnologie.
  • Mensen en cultuur.

Alle deelnemende organisaties hebben het traject als waardevol ervaren:

  • Er is planmatig toegewerkt naar de aanbesteding (gemeenten en zorgverzekeraars).
  • Het traject heeft inzicht gegeven in de eigen bedrijfsvoering.
  • De organisaties zijn bewuster van de kansen en bedreigingen in 2015.

Resultaten

De resultaten van de belangrijkste pijlers zijn hieronder omschreven.

Op de pijler strategie en beleidsvorming hebben 7 van de 8 organisaties vooruitgang geboekt. Bij de start van het traject scoorden de organisaties op deze pijler gemiddeld 57,5%. Aan het einde van het traject was dit 72,5%. De organisaties wilden hier gemiddeld uitkomen op 87,5%.

Op de pijler organisatie en processen hebben 6 van de 8 organisaties vooruitgang geboekt. Bij aanvang van het traject was de gemiddelde score 70%, aan het eind van het traject was dit gemiddeld 85%. De gemiddelde gewenste score is 92,5%.

Op het gebied van besturing en beheersing hebben 6 van de 8 organisaties vooruitgang geboekt tijdens het verbetertraject. Bij aanvang was de gemiddelde score 70%, na afloop van het traject was de gemiddelde score 77,5%. De gemiddelde gewenste score is 90%.

Lees alle resultaten en ervaringen in de rapportage. De resultaten, ervaringen en aanpak per organisatie zijn te vinden in de factsheets.

Meer informatie

Factsheets

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg