invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

't Derkshoes gebruikt ZZP als ingrediënt voor vraaggericht werken

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

’t Derkshoes is een kleinschalig woonzorgcentrum in Westerbork. De organisatie benaderde In voor zorg! in september 2010 met het verzoek om ondersteuning om meer grip te krijgen op de zorgzwaartepakketten (zzp)-financiering. 

't Derkshoes werd betaald volgens de zzp-systematiek, maar de interne organisatie was daar nog onvoldoende op aangepast. Met ondersteuning van In voor zorg-coach Geertjan Bosscha heeft de organisatie in anderhalf jaar tijd een waardevol verbeteringstraject doorlopen.

Personele inzet en persoonlijke zorg

Bij de afronding van het traject vindt de personele inzet plaats in overeenstemming met de zzp-mix. Verrassende uitkomst was dat de daadwerkelijke ondersteuning die cliënten tot voorheen ontvingen, achterbleven bij de ruimte in hun zzp. ’t Derkshoes heeft dit aangepast: cliënten krijgen nu de zorg waar het zzp ruimte voor biedt, terwijl medewerkers meer ruimte en tijd ervaren voor persoonlijke zorg aan de klant.

Voor de langere termijn is de betekenis van het traject dat de organisatie veel meer grip heeft op de eigen bedrijfsvoering en dat de contactverzorgenden veel meer dan voorheen het gesprek aangaan met bewoners over hun wensen.

Ervaringen en conclusies In voor zorg-traject

De organisatie heeft de resultaten samengevat in een eigen boekje: Zzp als ingrediënt voor vraaggericht werken. Aan het woord komen medewerkers, bestuurder en cliënten. Zij delen hun ervaringen en conclusies uit het In voor zorg-traject en laten zien wat het heeft opgeleverd.

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg