invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Passende zorg in de buurt voor kwetsbare ouderen

Gepubliceerd op:

In Almere gebruiken zorgverleners een succesvol screeningsinstrument uit het ziekenhuis om kwetsbare ouderen thuis op te sporen. Met een uniforme werkwijze van eerste en tweede lijn kunnen ze alle relevante domeinen overzien. Vooral de wijkverpleegkundigen zijn enthousiast. 'Hier zijn we voor opgeleid: mensen helpen om erger te voorkomen.'
 
'Ik krijg van de wijkverpleegkundigen te horen dat dít is waar ze voor zijn opgeleid, namelijk mensen helpen en ondersteunen om erger te voorkomen. Als wij deze stap niet hadden genomen, waren er zeker meer mensen opnieuw opgenomen in het ziekenhuis.' Aldus Karin de Kanter van Zorggroep Almere. Ze legt uit dat het gaat om een combinatie van twee projecten van het Nationaal Programma Ouderenzorg.

Dezelfde taal spreken

De wijkverpleegkundige, praktijkverpleegkundige en casemanager dementie kijken na de eerste screening samen welke zorg iemand thuis nodig heeft en welke zorgverlener die het beste kan geven. Dat kan alleen verpleegkundige inzet zijn, maar vaker is er op meer domeinen iets aan de hand. Sociale kwesties worden aangepakt in samenwerking met de welzijnswerker, terwijl de praktijkondersteuner in actie komt bij medische problemen in het kader van de chronische zorg. 'Tijdens een periodiek overleg wordt met verschillende disciplines naar een patiënt gekeken. Dankzij de FIT-module spreken we nu dezelfde taal. Dat is noodzakelijk voor een goede afstemming.', aldus De Kanter.

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg