invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Pameijer voert Britse aanpak woonondersteuning in

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In een Buurtcirkel wonen mensen met beperkingen zelfstandig bij elkaar in de buurt. Zij zetten hun talenten in door praktische dingen voor elkaar te doen. In Oud-Beijerland, Sliedrecht, Capelle a/d IJssel en in Rotterdam in de deelgemeenten Prins Alexander en Hoogvliet zijn Buurtcirkels gestart.

‘Het model leidt ertoe dat mensen echt een gewaardeerde rol in de samenleving krijgen’, aldus directeur Jan Alblas van Pameijer. ‘Iedereen draagt naar eigen vermogen bij aan het netwerk en wordt uitgedaagd om de eigen kwaliteiten te gebruiken en te ontwikkelen. Op zo’n manier doe je er dus werkelijk toe. Uiteindelijk betekent het dat mensen autonomer worden en minder beroep op professionele zorg zullen doen.’

Kenmerken

  • Buurtcirkels zijn voor mensen die voorheen een aantal uur per week ondersteuning kregen van een begeleider van Pameijer of woonden in een (beschermende) woonvorm.
  • Een vrijwilliger, ondersteunt de deelnemers, helpt met het leggen van contacten met wijkbewoners, het bouwen van een eigen netwerk en vormt de link naar een professional van Pameijer op momenten dat meer deskundigheid gewenst is. De vrijwilliger is bekend in de wijk.
  • Er is gestart met 6 mensen. Dit worden op termijn 12 deelnemers.

Resultaten

  • De zelfredzaamheid en het netwerk van de deelnemers worden vergroot.
  • Het beroep op professionele ondersteuning neemt af.
  • Het model vergroot aantoonbaar de saamhorigheid in de wijk.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg