invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Ondersteuning mantelzorgers via GSM-service van ZZG zorggroep

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Mantelzorgers zijn belast met de zorg van een naaste. Ondersteuning hierbij is belangrijk. ZZG zorggroep biedt in een van haar projecten mantelzorgers van dementerende ouderen hulp door sensortechniek, waarbij alarm wordt geslagen als er thuis een zorgwekkende situatie is. De mantelzorger krijgt dan een Short Message Service (sms). Met de telefoon op zak kan de mantelzorger gerust op pad in de wetenschap dat hij gewaarschuwd wordt als er iets vervelends gebeurt!

Belang van alarmering en melding aan mantelzorger

Door deze service kan de mantelzorger prettiger boodschappen doen, omdat hij een signaal krijgt als de partner met dementie het huis verlaat. Dit is vooral van belang bij mensen die meer vergeetachtig zijn en misschien onverwachte dingen kunnen doen. Ook kan er een signaal worden afgegeven als de kwetsbare oudere in huis valt. De mantelzorger krijgt ook dan een signaal en kan dan zorgen voor de juiste opvolging. Het gaat dus om het op snel geïnformeerd worden als er een zorgwekkende situatie ontstaat.

Meerwaarde voor ZZG zorggroep

Esther Jacobs van ZZG zorggroep vertelt waarom zij dit product aanbieden: ‘Wij hebben deze mogelijkheid opgezet om extra service aan de doelgroep te kunnen bieden. Onze cliënten zijn veelal personen met een complexe zorgvraag. Met de juiste hulp, onder andere met deze techniek, kunnen mensen langer thuis blijven wonen en zal de kwaliteit van het leven omhoog gaan.’

Dit wordt door meerdere zorgorganisaties zo ervaren en daarom wordt door verscheidene organisaties met verschillende systemen pilots gedraaid. Hierdoor worden de systemen steeds beter op de behoeften afgestemd.

Dwaaldetectie, valdetectie en gasdetectie

Bij dit systeem worden verschillende sensoren aan het station van de personenalarmering gekoppeld. ZZG zorggroep gebruikt 3 soorten alarmen: dwaaldetectie, gasdetectie en valdetectie. Als er bijvoorbeeld gas vrij komt zonder dat er vuur is, wordt dit gedetecteerd. Dan sluit automatisch de hoofdkraan af. De mantelzorger krijgt hiervan een melding per sms en kan later de hoofdkraan weer open draaien. Bij valdetectie wordt een sms gestuurd als de persoon die thuis is, valt. Bij ouderen die minder goed ter been zijn, is dit een prettige gedachte. Er kan dan snel hulp worden gegeven.

Steeds meer technologie in de zorg

Technologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving en wordt ook steeds meer in de zorg toegepast. Esther Jacobs: ‘De techniek van personenalarmering door middel van een druk op de halsmedaillon bestaat al langer.  Het is een beproefde techniek die werkt met een station bij de telefoon. Dat station kan ook sensorsignalen opvangen, zodat mogelijkheden worden uitgebreid. Op deze manier kunnen we oplossingen bieden die passen bij onze klanten en ons personeel.’

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg