invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Hilversumse zorgaanbieders en gemeente organiseren inwonersbijeenkomsten over transitie

Gepubliceerd op:

HilverZorg, Amaris Zuiderheide, Inovum en de gemeente Hilversum hebben de handen ineen geslagen om met de inwoners van Hilversum in gesprek te gaan over de veranderingen in de zorg. Dat het onderwerp leeft, blijkt wel uit de hoge opkomst tijdens de eerste bijeenkomst in november 2013. Voor 2014 zijn er nog 4 bijeenkomsten gepland.

Tijdens de eerste bijeenkomst inventariseerden de partijen de vragen van burgers. En die kwamen er: Moet ik straks mijn spaargeld aanspreken als ik hulp nodig heb? Kunnen mijn familieleden gedwongen worden om voor elkaar te zorgen? En wat als ik niemand heb? Vergroot het langer thuis wonen niet de kans op vereenzaming en verwaarlozing?

Inspelen op behoeften

Wethouder van der Want, namens de gemeente Hilversum aanwezig, begrijpt die vragen en onzekerheid: ‘Juist daarom gaan zorgaanbieders en gemeente de komende maanden op deze manier met inwoners in gesprek. We willen weten wat er bij onze inwoners leeft, dan kunnen we ook beter inspelen op hun behoeften.’
 
Ook de deelnemers dachten tijdens het interactieve gedeelte van de bijeenkomst al mee over oplossingen. ‘Het zou bijvoorbeeld handig zijn als de consulenten van de gemeente ook buiten kantoortijden bereikbaar zijn.’, aldus een van de deelnemers. Maar ook heldere informatie voor inwoners zonder vakjargon, kan onduidelijkheid en onzekerheid voorkomen. 

Rol van de gemeente

Deze vragen en oplossingen vormen de input voor de volgende bijeenkomsten. Tijdens de tweede inwonersbijeenkomst op 13 februari staat de rol van de gemeente centraal. 

Dossier(s)

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg