invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Futurahuizen bieden vraaggerichte woonzorg

Gepubliceerd op:

Ieder mens wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar er komt een moment dat de zorgvraag zodanig is dat de woon- en zorgbehoefte gecombineerd moet worden. Vanuit een meer vraaggerichte opvatting geeft Futurazorg hier vorm aan met een zogeheten Futurahuis. Futura wil ouderen zo lang mogelijk de regie over het eigen leven laten behouden, door comfortabel en betaalbaar wonen met 24-uurs zorg en dienstverlening.

De cliënt centraal

Futurazorg richt zich op alleenstaande senioren (van 70 jaar en ouder) met een fysieke beperking of afnemende psychische kracht (geheugenproblemen). De Futurahuizen voldoen aan de wensen van deze senioren. Het gaat om moderne en comfortabele wooneenheden, waarin passende zorg wordt geboden. Dat kunnen bestaande panden zijn die worden verbouwd, maar ook nieuwbouw is mogelijk:  als er maar multifunctioneel wordt gedacht, met de mens centraal.  Initiatiefnemer Frits van Geen: ‘'Niet de organisatie bepaalt het regime, maar de bewoners.'

Grote vraag

De plannen zijn inmiddels uitgewerkt, investeerders zijn enthousiast en in Oudewater verrijst een eerste Futurahuis, met kleinschalige woonzorgvoorzieningen met maximaal 16 bewoners. Een inwonend beheerderskoppel en de medewerkers geven dag en nacht invulling aan de zorgbehoefte. Extra zorg is mogelijk en wordt bijvoorbeeld ingekocht via een persoonsgebonden budget (PGB).

In Waalwijk zijn vergevorderde plannen voor een tweede Futurahuis. Gemeente Nieuwkoop wil in het Nieuwveense bouwproject ‘De Verwondering’ een derde Futurahuis bouwen met 8 appartementen ernaast, bedoeld voor echtparen waarvan een van de echtelieden zorg nodig heeft.

Niet over een nacht ijs

Er blijkt behoorlijk wat vraag te zijn, maar de Futura-organisatie gaat niet over een nacht ijs. Van Geen: 'We bekijken vooraf rapportages en overleggen met gemeenten. Pas als er een duidelijke behoefte is en de omstandigheden gunstig genoeg zijn, gaan we aan de slag.' In de eerste 2 jaar hopen ze 4 Futurahuizen te realiseren. Als alles goed gaat volgen er daarna nog 16.

Bron: Dichtbij.nl

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg