invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Proef digitale begeleiding RIBW ZWWF schot in de roos

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Begin 2013 is de RIBW ZWWF (Regionale Instellingen voor Begeleid Wonen Zaanstreek Waterland West-Friesland) bij wijze van proef begonnen met de inzet van digitale begeleiding als aanvulling op fysieke begeleiding. In voor zorg bood begeleiding bij dit traject. Dit bleek een schot in de roos: een enorme kostenbesparing, waarbij de kwaliteit van de hulpverlening overeind blijft. Daarom zet de RIBW ZWWF digitale begeleiding met beeld sinds afgelopen zomer in voor al haar zelfstandig wonende cliënten.

Met digitale begeleiding met beeld biedt RIBW ZWWF een vorm van begeleiding waarbij cliënten op afstand, met behulp van een iPad en de app Face Time, contact hebben met hun begeleider.
Digitale begeleiding is een aanvulling op de traditionele begeleiding. De begeleider komt nog steeds bij cliënten thuis, maar een deel van de bezoeken wordt vervangen door digitale begeleiding op afstand.

Sneller korte contactmomenten

Met digitale begeleiding kunnen begeleiders optimaal inspelen op de begeleidingsvragen. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om meerdere keren per week even kort contact in te plannen, omdat er geen reistijd meer is. De kwaliteit van de begeleiding blijft hetzelfde, de begeleiders houden goed zicht op hoe het met de cliënten gaat, ondanks dat zij niet tijdens alle gesprekken fysiek bij hen aanwezig zijn.

Ervaringen beschreven

De RIBW ZWWF heeft naar aanleiding van de pilot een boekje gemaakt met 10 visies op digitale begeleiding met beeld. Hierin geven zowel cliënten als medewerkers aan hoe zij de nieuwe manier van werken hebben ervaren. Welke struikelblokken kwamen zij tegen en welke voordelen levert het hun op?

Meer weten

 

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg