invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Meer thuisgevoel in verzorgingshuis met persoonlijke voordeur

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Kunstenares Marieke van Diepen bedacht een simpele, maar doeltreffende manier om bewoners van verzorgingshuizen een groter thuisgevoel te geven: de opplakdeur. De opplakdeur is een deursticker met de afbeelding van een bestaande voordeur. Deze deursticker maakt een anonieme deur in een verzorgingshuis persoonlijk.

Dementie

Marieke van Diepen startte het project ‘True Doors’ met consultant Rahzeb Choudhury. Zij kregen het idee dat mensen met beginnende dementie baat hebben bij een afbeelding van hun eigen oude voordeur. Naast de herinneringen en het thuisgevoel, kan de oude deur ook helpen bij het oriëntatie vermogen.

De Weidevogelhof

De Wiedevogelhof in Pijnacker maakt sinds kort gebruik van de opplakdeuren. De medewerkers zijn enthousiast. Anja Rexwinkel, locatiemanager van Weidevogelhof: ‘Het gebruik van stickers op zich is niet nieuw. Al jaren beplakken we deuren van liften en trappenhuizen met foto's van bijvoorbeeld boekenkasten, zodat dementerende bewoners niet meer de beleving van een deur hebben en gaan zwerven. Maar het is veel vriendelijker om mensen zich gewoon meer thuis te laten voelen. Dat past ook veel beter bij de huidige opvattingen over kwaliteit. Onze eerste ervaringen zijn heel positief. We merken dat de deuren veiligheid, warmte en houvast bieden.’

Bron: ActiZ

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg